Горњи Милановац – Широм Србије као бисери расуте су мале цркве брвнаре, највише грађене за време владавине Милоша Обреновића. Били су то духовни светионици тог мрачног доба, када се наш народ борио против Турака. Неке од њих нису одолеле зубу времена, па су обновљене захваљујући верујећем народу и ресорном министарству.

Ивица Бјелић из Смедерева, један је од ретких мајстора који се прихватио управо овог тешког посла, а до сада је нови живот удахнуо у осам старих цркви брвнара које су биле оронуле и пред пропадањем.

„Најтежа је припрема за рестаурацију. Наши преци су некада давно имали толико шуме, да је било довољно само да иматe добар алат да је посечете. Данас док нађете добар храст, који можете искористити прође доста времена. Приликом обнављања ових старих светиња, најважније је да оне задрже свој аутентичан изглед. Лично сам бирао стабло по стабло, како би се направила аутентична шиндра, дрво се натопило у катран, што гарантује нову дуготрајност старих грађевина“, каже Ивица за РИНУ.

Ивица Бјелић, фото: РИНА

Једна од оних која је добила нову шансу под рукама овог вештог мајстора јесте и црква брванара у сувоборском селу Прањани, изграђена далеке 1827. године, која је првобитно била посвећена Светом Николи.

„На овој грађевини истичу се раскошна врата, са резбареном декорацијом и орнаментима који су били уобичајени за рад осаћанских мајстора. Овде су сачуване престоне иконе, а велику пажњу приликом рестаурације привукао је велики дрвени крст који светли. Тај феномен сам сликао и проследио свима, јер је просто невероватно да тако сија бела светлост. Не знамо шта је у питању и како је до тога дошло, али је сигурно да је ова богомоља по томе посебна“, рекао је Ивица Бјелић.

Након рестаурације црква брвнара у Прањанима, како каже овај вешти занатлија, моћи ће да служи верницима још најмање сто година. Овај изузетан комплекс годишње посети на стотине туриста, а у старој светињи могу се научити животне и историјске лекције.

„Очување цркве је од великог значаја како за читав крај, тако и за целу Србију, јер су важан део историје нашег народа. Поред ове светиње постоји још неколико објеката који су као споменици културе под заштитом државе. Све то,остало је нама и будућим генерацијама, како би сачували традицију. Прошле године извршено је и пресељење Гавровића чардака, који је такође од изузетне историјске важности за овај крај“, рекао је Дејан Ковачевић, председник општине Горњи Милановац.

Дејан Ковачевић, председник општине Горњи Милановац, фото: РИНА

Колико је обнова оваквих споменика на територији Србије битна и потребна, говори и податак да је 2019. године стара црква брвнара посвећена апостолима Петру и Павлу у селу Добросова поред Аранђеловца добила посебно признање за европску баштину у области конзервације.

ТопПрес/ РИНА

Фото: РИНА