Из године у годину све више Крагујевчана тражи и прима социјалну помоћ

Из године у годину све више Крагујевчана тражи и прима социјалну помоћ

У Крагујевцу је прошле године право на новчану социјалну помоћ коју додељује Град остварило више од 3.800 породица, у оквиру којих је било 9102 лица. У поређењу са 2017. годином, број породица које користе социјалну помоћ већи је за 60, а у односу на 2016. годину, за 266

Основни критеријум за доделу ове помоћи јесте да су корисници из домаћинстава изузетно тешког материјалног положаја.

У прошлој години у Крагујевцу је евидентирано више од 3.800 породица, које су оствариле право на новчану социјалну помоћ. У поређењу са 2017. годином, број породица које користе социјалну помоћ већи је за 60, а у односу на 2016. годину, за 266 породица. То, објашњавају у Центру за социјални рад, значи да се сваке године повећава број корисника који остварују ово право.

У последњих неколико година, Град све више издваја средства за остваривање једнократних новчаних помоћи, намењених материјално угроженим породицама у којима је, поред сиромаштва, присутна и болест чланова.

Највећи број захтева односи се на право на једнократну помоћ за задовољавање основних животних потреба као и за лечење и набавку лекова. Подаци говоре да је све већи број породица којима је ово право неопходно.

Током прошле године поднето је 20 одсто више захтева у односу на 2017., а чак 45 одсто више у односу на 2016. годину.

Тако је за реализовање свих права, Град у прошлој години издвојио око 56 милиона динара.

Према подацима крагујевачког Центра за социјални рад, све је већи број Крагујевчана који се обраћају за материјалну помоћ.

Ипак у Центру кажу да помоћ добијају најсиромашнији, али је још увек велики број оних који су у тешком материјалном стању, а нису остварили ово право.

ТопПрес/ Извор: ИнфоКГ, РТК

KOMENTARI