Топола – У општини Топола, према званичним податцима из пописа пољопривреде који је Републички завод за статистику спровео 2012. године, 4.341 газдинство користи пољопривредно земљиште.  Од пољопривредних грана најразвијеније су воћарство-виноградарство и ратарство, најплодније земљиште налази се у долини Јасенице.

„Боровница, бресква, нектарина се саде и даље доста, јабука мање, шљива се задржала има тренд ширења јер има више аспеката потрошње па  има тренд ширења, може се пласирати у свежем стању, као осушена, прерађена. Вишња слабије док се јагоде и даље саде што у пластеницима што на отвореном“, каже Раде  Матић испред Агенције за рурални развој општине Топола.

Раде Матић, фото: ТопПрес

Он истиче да локална самоуправа кроз низ подстицајних мера стимулише пољопривреднике а млади се углавном јављају за подизање пластеника и осигурање.

„Топола има одређени спектар подстицаја, колико дозвољава буџет тако да кроз те подстицаје покушава да стимулише младе да остану на селу. Сваке године има све већи број захтева тако да то има смисла. Млади се јављају углавном за пластенике, за воћарство, за проширење говедарства, поред куповине механизације то су најзаступљеније мере“, каже Матић.

Сува шљива све више заступљена на тржишту, фото: ТопПрес

Он додаје да поред нових мера и већег издвајања за пољопривреду треба уредити цене на тржишту како би пољопривредници имали сигурност и загарантовано тржиште.

ТопПрес

Све више нових засада у општини Топола, фото: ТопПрес