Ивањица – Невероватан призор указао се Милошу Поповићу (30) из ивањичког села Бедина Варош када му је приликом сече дрвећа из једне букве потекла вода. Овај дрвосеча остао је у чуду, јер се годинама уназад бави овим послом и никада му се није десило ништа слично.

„Стабло није било труло, већ напротив потпнуо здраво. Почео сам да сечем и када сам стигао на пола посла, почела је невероватном јачином да излази вода, као да ју је неко пустио са чесме. Пришли смо, умили се и опрали руке. Вода је била хлада и изузетно чиста, да је могла одмах и да се пије. Били смо у великој дилеми и нисмо знали шта да радимо, али на крају смо букву ипак посекли“, рекао је Милош за РИНУ.

Оно што овом дрвосечи још чудније јесте што у близини од пола километра нема ниједне реке нити било каквог изворишта, а да се у стаблу букве сакрила толика количина воде.

Милош секао стабло букве па из њега потекла вода, фото: РИНА

„Све време док смо били поред стабла вода је наставила да шикља, као да је на извору. Наше поднебље изузетно је богато шумом и много људи се бави њеном сечом, али коме год сам показао снимак сви су остали у чуду. Нико никада није видео ништа слично“, каже дрвосеча из Ивањице.

Овај природни феномен може се видети једном у сто година, а до сада је једини случај у региону забележен у месту Диноша у Црној Гори, где је из стабла дуда потекла вода. Стручњаци су ово чудо природе објаснили чињеницом да се корење тог дуда налази на сезонском фронту водоизворишта. Затим, воду из стабла најчешће узрокују обилне падавине, које преплаве подводне изворе, па додатни притисак потисне воду на површину, уз корење дрвећа.

ТопПрес/ РИНА