Изложба радио и тв пријемника на Руднику, најстарији експонат био у власништву француске новинске агенције

Изложба радио и тв пријемника на Руднику, најстарији експонат био у власништву француске новинске агенције

Горњи Милановац – У доба модерних технологија  радио пријемници постали су прави раритет у српким домовима, а некада су управо они били једина веза са светом јер су преко њих стизале прве информације.

Како би сећање на нека, не тако давна времена и даље живело,  у Галерији Дома културе “Војислав Илић” на Руднику представљена је изложба старих радио и тв апарата који су некада красили домове рудничко – таковског краја. Реч  је о колекцији  Момчила Пауновића коју чине апарати стари између 80 и 50 година.

„Изложба такозваних „лампаша“, враћа нас у време када је техника тек стигла у наше домове. породице су се окупљале око њих да чују најновије вести или новине из света музике, а програм је био и разлог многих комшијских дружења. Када су се појавили, радио-апарати су имали дозу мистичности, док нас данас носталгично враћају у прошла времена, и буде сећања најчешће на детињство“ каже Момчило Пауновић, аутор поставке.

На изложби су представљени радио и тв уређаји из периода средине 20 века, али и пар транзистора и један вокмен. Међу изложеним експонатима је и први телевизор који се појавио у чачанском округу марке “Филипс” који је био у власништву компаније “Рудник олова и цинка – Рудник”.

„Свакако највреднији експонати су радио уређај из 1947 године који је био у власништву француске новинске агенције “Франс-прес” и који пуних 35 година радио без престанка. Ту је и први српски радио-уређај уређај марке “Космај”, енглески “Фергусон” и немачки “Грундинг”, рекао је Момчила.

Изложба у Галерији Дома културе “Војислав Илић” на Руднику трајаће до 01. Јуна ове године.

ТопПрес/ РИНА

 

KOMENTARI