foto ilustracija profimediafoto ilustracija profimedia

САМО ће матуранти убудуће моћи да на екскурзије иду у иностранство. Ђаци трећег разреда гимназија и средњих стручних школа Грчку, Италију, Чешку, Мађарску и друге популарне дестинације мораће да замене природним лепотама Србије. Ове измене доноси Нови правилник о организацији ученичких путовања, који је израдило Министарство просвете, а ускоро би требало да буде и званично објављен.

 Новина има и за основце – једном током седмог и осмог разреда моћи ће да отпутују на излет или екскурзију у Републику Српску. Преко Дрине ће моћи и средњошколци.

– Србија и Република Српска имају споразум о специјалним везама, те за нас Република Српска није иностранство – каже Весна Недељковић, помоћница министра просвете. – Ова измена значајна је из практичних разлога, јер ученици сваке године путују на Тару, обилазе Шарган, и сасвим би логично било да оду и до Вишеграда, али за то до сада нису имали дозволу. И није то једина знаменитост, природна и културно-историјска, која може да се види у Подрињу и другим деловима Републике Српске.

Шансу да организовано, преко школе, посете матичне државе, добиће и ученици припадници националних мањина. Они ће моћи да организују путовање у Мађарску, Хрватску, Румунију или другу матичну земљу, али са детаљно образложеним планом посете. Како је реч о студијским путовањима, мораће да имају и позивно писмо организације која ће им бити домаћин. Иста правила важиће и за сва друга студијска путовања.

– Студијска путовања морају да буду предвиђена школским планом и програмом. Мора да се зна њихова сврха, а да би отпутовали, мораће да добију сагласност школске управе – објашњава наша саговорница. – Министарство, наравно, нема ништа с тим да ли ће наставници у своје слободно време да организују путовања на која ће, у договору са родитељима, да воде и своје ученике. Морају само да знају да ниједан састанак поводом путовања нити дељење летака не смеју да буду организовани у оквиру школе, нити наставник на било који начин сме да условљава ученике.

Весна Недељковић објашњава да су строго дефинисана правила и када је реч о избору агенција. Стриктно ће се контролисати да ли све школе спроводе јавне набавке за екскурзије чија вредност прелази 500.000 динара. Иако ова правила већ важе, многе школе се оглушују о њих, па огласе само јавни позив. У комисији која учествује у процедури јавних набавки мораће да буде и представник родитеља. Дефинисани су и критеријуми одабира смештаја за децу. Предложени су и сви региони Србије са идејом, како каже наша саговорница, да деца виде још нешто осим Златибора и Копаоника.

СТАРА ПРАВИЛА

У ШКОЛАМА у којима су већ изабране јесење екскурзије, а ученици почели да их отплаћују на рате, путоваће се према старим правилима. Рецимо, и ученици трећег разреда средње школе моћи ће да отпутују у иностранство. Од тренутка када нови правилник буде објављен, мораће да га поштују у оквиру свих путовања која буду организована од тог тренутка.

ТопПрес/ Извор: Вечерње новости, И.Мићевић