FOTO KRAGUJEVAC.RS FOTO KRAGUJEVAC.RS

У Галерији Дома омладине у Крагујевцу отворен је Израелски филмски караван у оквиру кога ће бити приказано шест најзначајнијих филмских остварења израелске кинематографије. Филмски караван отворила је Џени Седов, заменица амбасадорке.

„Ни једна културна сцена, па тако ни ова у Крагујевцу не може да буде унапређена уколико не постоји интеркултурни дијалог, уколико не постоји упознавање култура других народа. Као што је познато, град Крагујевац има озваничен побратимски однос са израелским градом Бат Јамом још од 1992. године. Ово је добра прилика да учврстимо наше пријатељство, да га продубимо кроз размену која ће добринети стварању неких нових пракси на пољу културног деловања“, казао је Миљан Бјелетић, члан Градског већа Крагујевца.

Заменица амбасадорке Израела Џени Седов истакла је да је народ Израела веома сличан српском народу.

„Оно што везује наша два народа су дуга историја рата, а подизање духа после таквих догађања је још једна сличност која нас повезује. Све филмске приче су слојевите и поседује најмање два нивоа – људски и национални. Када говоримо о израелском филму, оно што га карактерише нису само висока технологија и квалитет производње, већ „причање приче“. Та прича обухвата лични и национални ниво. У оквиру филмова приказане су различите стране израелског друштва, али оно што је веома важно јесу односи међу људима. Желела бих да кажем да се надам да ћете у оквиру филмова осетити те односе, такође ти односи су нешто што нас везује. Ових дана ми славимо многе јубилеје, 2017. смо славили 25 година од успостављања наших пријатељских односа, Крагујевац слави 200 година од проглашења за престоницу, а ми славимо 70 година од успостављања израелске државе“ рекла је Џени Седов.

Филмови ће бити приказивани од 12. до 14. априла.

ТопПрес/ Извор: РТС