Топола – Сушни период и недостатак падавина оставили су последице и у општини Топола. Изузетно тешка хидролошка ситуација присутна је већ дуже од месец дана колико отприлике и трају рестрикције воде у овој општини. Седам села, три на одводу и четири на доводу су у систему рестрикције као и варош Топола.

„Данас је шести дан како немамо воду, веома  је тешко да преживимо и ми и животиње. Наша река Каменица која протиче кроз село је пред пресушивањем јер су воћари у вишим деловима узели воду за наводњавање воћњака и у ниже делове реке вода скоро и не долази. Бунари су дошли до минимума, јако је тешко, сналазимо се и боримо како знамо и умемо а докле ћемо издржати не знам“, каже за ТопПрес мештанин села Митровчић.

Угрожа флора и фауна на реци Каменици у нижим деловима, фото: ТопПрес

У Жабарима такође тешка ситуација, у више делове села вода готово и да не стигне јер се дистрибуција успоставља на 24 часа.

„Данима немамо воду и онда када стигне на 24 часа ми је опет немамо. Обилазимо све изворе што имамо по селу, точимо воду да нам стока не би била жедна и да би домаћинства опстала. Јако тешко и тако је сваког лета годинама већ, сви смо свесни да је суша и да падавина нема, али овако више постаје не издржљиво“, причају мештани села Жабари.

Због смањеног дотока воде и лоше хидролошке ситуације рестрикције у варош Тополи биле су од 22 до 6 а онда су продужене до 7 односно 8 часова.

ТопПрес

У Жабарима се вода допрема за домаћинства са сеоског извора, фото: ТопПрес