Произвођачи свиња се налазе у незавидној ситуацији, јер им је афричка куга свиња нанела велику штету, те је извесно да ће свињско месо поскупети, изјавили су фармер из Качарева Предраг Марчетић и фармер из Краљева Зоран Милићевић.

У којој мери ће то бити, знаће се након сезоне клања у наредним месецима, рекли су они за Танјуг и указали да су цене свињског меса скочиле и у Европи.

Милићевић је рекао да је проблем у томе што је еутаназирано много здравих свиња које су се нашле у зараженом подручју.

„Проблем је што је много здравих свиња еутаназирано, а није искоришћено, иако је то месо безбедно за исхрану. Нажалост 90 одсто здравих свиња је еутаназирано, а могло је да се искористи. Ми смо изашли са предлогом да Влада откупи то за робне резеверве, јер сада ћемо морати да увозимо свиње, а питање је одакле“, рекао је Милићевић за Танјуг.

Цена свињског меса у Европи скочила је са 2,7 на 3,7 евра по килограму, додаје он, и врло је извесно да ће бити и већа.
Марчетић истиче да он није имао болест на својој фарми, али да се понашао у складу са препоруком Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и смањио производњу, како би се смањила популација свиња.

„Ја сам спао на 50 одсто производње. Препорука је била да смањимо производњу, а ја се понашам у складу са тим мерама. Додатни проблем је тај што ја не могу да продајем моју прасад, мора да дође ветеринар и уради анализе крви, а ризик је да ми он донесе болест. Мени је дневна потреба хране за свиње око 20.000 динара, то је огроман трошак, а ништа не производимо“, рекао је Марчетић.

Он је оценио да држава не може много да помогне, и да „држава није донела ову болест“, али да може да помогне.

„Ми смо свињари, сви произвођачи, у великим кредитима. Наше фарме су модерне и скупе од 700 до 1,5 милиона евра инвестиције. Било би добро да нам држава изађе у сусрет, да разговара са банкама да добијемо мораторијум одлагање кредита. Ми 6 месеци не радимо“, рекао је Марчетић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг