Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић изјавила је данас да би уџбеници требало да буду бесплатни за све ђаке основних школа у Србији, како би образовање било свима једнако доступно.

„Упутили смо препоруку мера за унапређење равноправности, како би биле правовремено предузете све потребне мере да се за идућу школску годину обезбеде бесплатни уџбеници за све ученике, с обзиром да су за ову школску годину уџбеници већ набављени или од стране родитеља или од стране локалних самоуправа“, рекла је Јанковић за Танјуг.
Она је објаснила да је, иако је ово питање доминантно у надлежности јединица локалне самоуправе, њена канцеларија ову препоруку упутила Влади и доставила је Министарству просвете, због тога што степен развијености локалних јединица није исти.

„Многе од њих су испод републичког просека и многе од њих спадају у категорију девастираних подручја и тамо је сигурно родитељима много теже и много теже погађа кућни буџет него нас овде у Београду. У крајњем случају, набавка бесплатних уџбеника у Београду је нешто што је добро, позитивно, радује ме да је образовање ученика приоритет, али бесплатни уџбеници не треба да буду привилегија ученика у Београду, већ део приче о једнаком, доступном и праведном образовању за све ученике“ истакла је Јанковић.

Она је подсетила да је Влада донела стратегију развоја образовања и васпитања која инсистира на достизању квалитетног образовања које треба да развије потенцијал читавог становништва до 2030. године и истакла да је то управо образовање базирано на принципима праведности, доступности, отворености за све ученике, са посебним акцентом на достизање једнаких шанси угрожених друштвених група.

Јанковић је рекла да и локалне самоуправе могу да донесу одлуке о бесплатним уџбеницима за сву децу, али да има много локалних самоуправа које то не могу себи да приуште због недовољне економске развијености, посебно у општинама на југу Србије.

„Питање једнаких шанси у образовању је кључно и сигурна сам да су се нека деца и породице мало лоше осетили када су видели да су у најразвијенијем граду добијени бесплатни уџбеници, што није дискриминација, већ афирмативна мера Града Београда. Зато, узимајући у обзир неравномерну регионалну развијеност у нашој земљи, држава треба да предузме ове мере“, сматра Јанковић.

Јанковић је назвала снажном поруком солидарности потезе појединих београдских родитеља, који су бесплатне уџбенике које су добила њихова деца проследили деци у мање развијеним крајевима.

„То је важна прича о солидарности, ми сами морамо да утичемо, поред тога што држава треба да предузима мере, ми као грађани, у мери наших моћи, такође треба да показујемо солидарност, разумевање, а не да показујемо колико ко шта има. То је једна заиста добра порука и ја честитам родитељима који су то урадили“, рекла је Јанковић.

Када је реч о увођењу униформи у школе, Јанковић сматра да то питање не би требало да буде једно од оних око кога ће се друштво поделити и додаје да би волела да униформе не направе причу о додатном оптерећењу буџета, већ да се о томе поведе озбиљан дијалог.

„Лично, ја сматрам да су униформе добре, лакше за родитеље, под условом да се то не закомпликује. Врло добро као мајка знам шта деца воле да носе, шта им је удобно, а то су једноставне ствари – мајице, дуксеви, тренерке. С друге стране, подржавам и одлуку неких школа, посебно средњих, које су увеле кодексе како треба да се облачимо, јер школа је место које сви ми треба да поштујемо, и деца и родитељи и наставници. Тај кодекс облачења за све треба да важи, да не можете да уђете у ту институцију било како“, рекла је Јанковић.

Додаје да није сигурна у којој мери би то утицало на смањење неједнакости, јер је то велико друштвено питање, пошто ће деца изван школе носити своју гардеробу. Како је навела Јанковић, треба много више да се посветимо програмима које спроводимо у школи, као и у породицама, где ћемо деци показати да није вредност то што носите на себи већ је вредност ко је какав човек и на кога се можете ослонити, као и да је битно да у школи буде што више деце која су научена да помогну другој деци.

ТопПрес/ Извор: Танјуг