Медицински део Кризног штаба не може да се сагласи са организованим дочецима Нове године, а не одустаје ни од захтева да ковид пропуснице важе 24 сата, изјавио је данас имунолог Срђа Јанковић.

Он је за РТС поручио да је теза да је омикрон сој толико блажи да треба да се сви заразимо бесмислена, јер ризикујемо да се заразе и они који су у повећаном ризику.

„Све варијанте вируса изазивају различите клиничке слике, од асимптоматских, до оних са смртним исходом. Ова варијанта је неколико пута заразнија и ако се више људи зарази, већи број је у ризику. Пре свега, старији људи, невакцинисани, али и они који имају неку предиспозицију за коју не морају ни да знају док се не разболе“, рекао је Јанковић.

Многе земље су одустале од организованих дочека Нове године, управо због омикрона и пандемије, али у Србији има мање новозаражених на дневном нивоу и биће дочека, наводи РТС.

„Врло је болно тражити да се после две године пандемије тражи да се одложе прославе Нове године, али ми то морамо са медицинског становишта. Ако већ прослава буде, као минимум би желео да се окупљају само вакцинисани и са маскама. Теза да је омикрон толико блажи да треба да се сви заразимо је бесмислена, јер ризикујемо да се заразе и они који су у повећаном ризику“, додао је он.

Јанковић је навео да Кризни штаб не одустаје од захтева да ковид пропуснице важе 24 сата, осим за објекте као што су прехрамбене радње, апотеке и бензинске пумпе.

ТопПрес/ Извор: Танјуг