Жене са села суочавају се са многим проблемима, од којих се издваја неплаћен рад у домаћинству, јер оне проводе више од 21 одсто времена у неплаћеним кућним пословима, истакла је данас повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић.

Она је на завршној конференцији одржаној на Међународни дан жена са села, указала на то да многе од њих немају ни здравствено нити пензионо осигурање, док свега 18 одсто жена које живе на селу има регистровано пољопривредно газдинство, саопштено је из Канцеларије поверенице.

Јанковић је сумирала резултате трогодишњег пројекта „Унапређење положаја жена и девојчица у руралним областима“ коју је Повереник за заштиту равноправности спроводио у сарадњи са Агенцијом УН за родну равноправност UN Women и уз подршку амбасаде Норвешке у Београду у оквиру иницијативе Унапређење безбедности жена у Србији.

У оквиру пројекта, објављена је публикација Положај жена и девојчица у руралним областима Златиборског, Моравичког и Рашког округа која садржи анализу о стварним потребама жена и девојчица из ова три округа, а која показује да оне као проблем виде и распрострањеност традиционалних, патријархалних вредности, економску зависност, низак ниво образовања, ниску информисаност о својим правима, али издвајају и отежану доступност услуга у заједници.

Такође, урађена је анализа пракси у јединицама локалне самоуправе у спречавању дискриминације и родно заснованог насиља према којој, од 18 јединица локалне самоуправе које су одговориле на упитник, 72 одсто њих не препознаје учесталост и карактеристике родно заснованог насиља према женама и девојчицама на селу.

Јанковић је рекла да је током трогодишњег пројекта „Унапређење положаја жена и девојчица у руралним областима“ урађено много, да је пружена је конкретна и посредна подршка за 338 жена са села да покрену или унапреде пословање у области пољопривредне производње, као и да им је набављена им је опрема у виду пластеника, кошница, музилица, преса за воће, сушача полена и дробилица.

Око 150 жена учествовало је у тренинзима и округлим столовима на којима су стекле знања важна за препознавање дискриминације, али и знања за унапређење пољопривредне производње, комуникације и коришћења нових технологија у циљу бољег пласмана својих производа, дигиталних вештина, писања пројеката.

Више од 20 жена било је у студијским посетама Словенији, Аустрији, Хрватској, Немачкој и Швајцарској где су кроз примере добре праксе стекле додатне вештине и знања за покретање различитих пољопривредних послова. Такође, кроз овај пројекат ојачани су капацитети 33 удружења, међу којима су и она која су тек започела свој рад, а која се баве унапређењем положаја жена и девојчица у селу и пружена подршка за њихово међусобно умрежавање.

ТопПрес/ Извор: Танјуг