Незапослене жене које нису имале здравствено осигурање, то право моћи ће да стекну по основу неплаћеног рада у кући, као што су вођење домаћинства, старање и подизање деце.

То је једна од најважнијих одредби новог Закона о родној равноправности, рекла је за РТС повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић.

Према речима поверенице за заштиту равноправности, коначно ће бити препознат неплаћени рад макар кроз здраствено осигурање, јер многе жене нису могле да користе здраствене услуге, а нису биле у могућности да их плате.

„Посебно када је реч о женама које живе на селу. Већина газдинстава је регистрована на мушкарце, свега 19 одсто газдинстава је регистровано на жене, па самим тим нису биле ни здраствено осугуране. Уз то жене у просеку живе и дуже али и мушкарце и жене треба да оснажујемо да воде рачуна о свом здрављу“, рекла је Јанковић.

Републички завод за статистику утврђиваће вредност неплаћеног рада који је врло захтеван и оптерећујући, због чега и треба да буде вреднован.

Она је навела да жене на селу од раног јутра до касне вечери раде врло захтевне послове, а када их питате да ли раде оне кажу да су незапослене.

Јанковић сматра и да се прича о родној равноправности неправедно свела на полемике о родно сензитивном језику.

„Имамо и род и број и падеж и можда ће неке речи зазвучати рогобатно зато што нека занимања жене нису радиле у прошлости, али то одавно није случај“, истиче повереница.

Такође, има много професија где је дошло до дисбаланса, посебно када је реч о социјалној заштити, здраству, просвети која су мање плаћена, а где у великој мери раде жене.

Још два закона о којима се доста говори у јавности имаће утицај на равноправност, али и положај жена и деце, а то су Закон о финасијској подршци породици са децом и нови Породични закон који би требало да уведе забрану физичког кажњавања деце.

„То би требало да буду закони који треба значајно да утичу на поправљање положаја жена и породица са децом, посебно када је реч о надокнади доприноса за социјално осигурање“, навела је повереница.

Што се тиче забране физичког кажњавања деце, она сматра да полемика око тога више и не би требало да се води, требало би да смо је превазишли.

ТопПрес/ Извор: Танјуг