Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић изјавила је данас на годишњој конференцији, поводом Међународног дана толеранције „Поглед у будућност – унапређење безбедности жена и девојчица на селу“, да жене на селу целог живота раде, а да 90 одсто њих немају ни комад земље у свом власништву.

Јанковић је истакла да се женама на селу не признаје дугогодишњи мукотрпан труд и рад, да немају здравствено, нити социјално осигурање, да дочекују старост без пензије.

„Мислим да је свима јасно шта то значи“, рекла је Јанковић и додала да иако су економски активне, те жене, немају свој новац због чега су често у неравноправном положају у односу на мушке чланове домаћинства.

Јанковић је навела да, примера ради, једна жена у селу просечно ради и по 10 сати дневно, а ако ради од 20 до 40 година, то је укупно по жени 140.000 сати.

„Оне раде ван радног односа и без икаквих права“, рекла је Јанковић.

Наводећи да је економска независност један од основних предуслова за побољшање квалитета живота на селу, Јанковић је рекла да Повереница за заштиту равноправности заједно са УН Wоман спроводи подршку женама на селу у смислу да унапреде свој посао у области пољопривреде.

„Помоћ се огледа кроз помоћ у опреми, механизацији, едукацији, међусобном повезивању, продаји путем интернета…“, рекла је Јанковић.

Поручила је да је сеоско становништво огромна снага нашег друштва и сигурно један од могућих начина за побољшање економске ситуације, не само у селима већ у целој земљи.

„Жене на селу су стуб и ослонац и млађим и старијим члановима породице, подразумева се да су увек ту, а њихов допринос није признат, нити препознат“, рекла је Јанковић и додала да се тај допринос чешће подразумева него што се цени.

Јанковић је на конференцији рекла и да борба за равноправност често пред друштво ставља нове изазове.

„Само што смо изашли из кризе изазване пандемијом, имамо оружани сукоб на територији Европе. Добро нам је познато да у време криза јачају популистички и радикални покрети, идеје и групе који нуде једноставна решења за комплексне проблеме што представља огроман изазов за унапређење људских права нарочито мањинских друштвених група, као и жена, али и младих према којима постоје предрасуде…“, рекла је она.

Јанковић је навела да се чини да је питање људских права данас значајније неко икад, а да важну улогу у остваривању тих права имају жене.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, РТВ