Топола – Када дође пролеће и замиришу разне цветнице готово да нема особе која неће одвојити део кућног буџета како би свој врт или балкон украсили цвећем. Многи се због тога све чешће одлучују за узгој цвећа јер је зарада од овог посла солидна иако су према речима цвећара улагања велика.

Фото: ТопПрес

Када су Новаковићи из Горње Трнаве, давне 2007. године започели ову производњу, ни слутили нису да ће њихове цветнице стићи чак до Белог двора и Владе Републике Србије. Да би задовољили високе критеријуме муштерија, морали су да раде вредно и да из године у годину све више улажу. Сада је њихова цвећарска производња распоређена у осам пластеника, квадратуре око 2200 квадрата и ту није крај јер ова вредна породица увек има нове планове.

Фото: ТопПрес

“ Радимо сезонско цвеће, лепи Јова, винка, ледено срце, врбене, дан и ноћ, висећи програм, сурфиније, потпуније, висеће винке, калиопу, разне врсте мушкатле, хризантему на отвореном. Годишње произведемо до 300.000 малих чашица а висећих од 15.000 – 20.000. Тржиште нам је углавном у Београду, долазе нам и кући из околних градова. Најважнији је квалитет биљке, ми се нисмо рекламирали никада али јако велико тржиште имамо и јако пуно муштерија јер је најбоља реклама  од уста до уста, кад је квалитет добар то се чује. Поред бројних пословница и цвећара, наше цвеће годинама иде и за Бели двор и Владу Републике Србије“, каже Јасна Новаковић за ТопПрес и додаје да се за Бели двор и Владу највише пласира виола и ледено срце.

Јасна Новаковић, Фото: ТопПрес

Дуга и хладна зима управо су кључан период године када је цвећарска производња у питању. Загревање пластеника и велика улагања као и поскупљење репро материјала додатно су повећали трошкове произвођачима па су ове године и Новаковићи били принуђени да повећају цене цвећа, ипак, како каже наша саговорница, цене се нису много кориговале.

Фото: ТопПрес

„Захтевно је и скупо, али једна четворочлана породица може да живи. Цене свега што користимо су отишле горе, кориговали смо и ми цене али не пуно. Целе зиме смо ложили, ни сама не знам колико вагона угља смо потрошили, велики је улог али и лепа зарада. Било је доста дуго хладно време па смо мало каснили са продајом али сада имамо пуне руке посла, највише се купују мушкатле, падајуће, стајаће, калиопе, петуније“, истиче Јасна.

Фото: ТопПрес

Мирисне и бујне разне врсте цветница из Горње Трнаве путују по читавој Србији. Највећи део пластеничке производње Новаковићи продају у Београду, Младеновцу, Смедеревској Паланци, Ковину а све више купаца долази и на кућни праг.

ТопПрес

Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес