Агенција за безбедност саобраћаја објавила је јавни позив за субвенционисану доделу заштитног рама за употребљавани трактор, који служи да заштити возача трактора приликом превртања.

У саопштењу Агенције се подсећа да је управо уградња испитаних и одобрених заштитних структура, односно рамова, једна од главних мера за смањење броја страдања због превртања и за покушај минимизирања повреда возача трактора када дође до незгоде.

Заштитни рам служи да пружи заштиту возачу трактора приликом превртања.

Статистика каже да је у последње три године, услед превртања на тракторима без заштитног рама, настрадало чак 86 особа, ван јавних путева, односно на њивама, у шумама, на ливадама.

Такође, у Србији у саобраћајним незгодама на путевима са учешћем трактора погинуло је 78 особа у последње три године, што значи да су укупно 164 особе погинуле у саобраћајним незгодама и догађајима у којима су учествовали трактори.

Према проценама у Србији је око 100. 000 трактора без заштитне кабине или рама.

Највећи проценат употребе трактора без заштитног рама или кабине је у централној Србији, чак око половина, док је у Мачви он нешто мањи, 45 одсто, а у Војводини износи 18 одсто.

Управо зато, Агенција позива сва заинтересована физичка и правна лица у Србији, која испуњавају услове да до 30. новембра поднесу захтев.

Модели и типови трактора за које се врши субвенционисана додела рамова су IMT 533, IMT 539, IMT 540, IMT 542 и IMT 549.

Садржај позива са информацијама о начину подношења, моделима трактора на које се субвенција односи, као и роковима и потребној документацији могу се наћи на линку:

https://www.abs.gov.rs/sr/obavestenja/javni-poziv-za-podnosenje-zahteva-za-subvencionisanu-dodelu-zastitnog–rama-za-upotrebljavani-traktor.

ТопПрес/ Извор: Танјуг