Министарство рударства и енергетике обезбедило је 64,5 милиона евра бесповратних средстава за енергетску санацију стамбених зграда које су прикључене на системе даљинског грејања у 15 градова и општина у Србији, а јавни позиви за конкурисање у већини градова продужени су и до почетка фебруара 2024, изјавила је данас министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић.

Она је казала да су у пет градова и општина јавни позиви већ завршени, док ће у осталим, међу којима су Београд, Ниш и Крагујевац, пријављивање трајати и до почетка фебруара.

„Циљ нам је да енергетски санирамо што већи број стамбених зграда за које смо обезбедили субвенције у износу до 50 одсто вредности енергетске санације. Апелујем на локалне самоуправе и управнике зграда да искористе ову јединствену прилику да омогућимо грађанима да троше мање енергије, плаћају мање и реновирају своје стамбене јединице“, рекла је Ђедовић Хандановић.

Како се наводи у саопштењу Министарства рударства и енергетике, она је истакла и да ће се реализацијом овог пројекта, енергетски санирати око 500 стамбених зграда, односно око милион квадратних метара.

„Пројекат подразумева енергетску санацију крова и фасаде зграда чиме се омогућавају уштеде енергије од 20 до 30 одсто. На овај начин, повећаће се вредност некретнина, грађани ће моћи да боље контролишу потрошњу топлотне енергије зими, као и трошкове хлађења лети, али ће се унапредити и комфор, као и визуелни изглед зграда“, рекла је министарка.

Ђедовић Хандановић је нагласила и да је прелиминарна процена да би енергетска санација стана од 60 квадратних метара коштала грађане око 1.500 евра у периоду од десет година.

Како је објаснила, половину инвестиције обезбеђује држава, а осталих 50 одсто плаћају сами грађани кроз рачун за грејање који би у периоду отплате био исти или незнатно већи него пре учешћа у програму.

Министарка је додала и да ће приликом избора стамбених зграда приоритет имати оне које имају највећу специфичну потрошњу, а које би у случају преласка на наплату по потрошњи, а без енергетске санације, имале веће рачуне.

Ђедовић Хандановић је истакла да ће се након утврђивања прелиминарног списка пријављених стамбених зграда, извршити избор консултанта који ће за сваки објекат предложити мере енергетске санације, уштеде и начине отплаћивања.

„На основу тога ће свака стамбена зграда донети коначну одлуку да ли жели да учествује у програму“, рекла је министарка.

У саопштењу се додаје да су јавни позиви завршени у Пироту, Ужицу, Трстенику, Врању и Панчеву.

Наводи се да поред ових локалних самоуправа у програму могу да учествују и станари стамбених зграда у Београду, Новом Саду, Нишу, Крагујевцу, Чачку, Краљеву, Неготину, Новом Пазару, Ваљеву и Зрењанину.

Подсећа се и да се Пројекат „Енергетска санација стамбених, више-породичних зграда прикључених на систем даљинског грејања – Јавни ЕСЦО Пројекат“ спроводи у сарадњи са Европском банком за обнову и развој (ЕБРД) и од укупне вредности пројекта која је 64,5 милиона евра, 50 милиона евра је зајам ЕБРД, а 14,5 милиона евра обезбеђује се из донација.

ТопПрес/ Извор: Танјуг