Чачак – Сунцокретово уље никад није било скупље, па је због своје поприлично ниже цене свињска маст постала изузетно врућа роба. Потражња за овом намирницом никад није била већа, па узгајивачи свиња већ сад задовоњно трљају руке. Кантица масти у време наших бакa била је неизоставна у свакој кући, а иако ју је у други план гурнуло управо сунцокретово уље сада поново доживљава својих пет минута славе.

„Одрастао сам на свињској масти, не само ја већ и сва деца из мог комшилука. Тада није било мега маркета и великог избора, јело се оно што је на нашем имању било произведено. Не могу да тврдим, али сматрам да су тада сви били и здравији. Свињска маст је моного боља од уља и добро је што се сада више користи. Знате бар шта једете“, каже за РИНУ Слободан Василијевић из Чачка који и сам узгаја свиње.

Слободан Василијевић, фото: РИНА

Један килограм масти мења чак четири литре сунцокретовог уља. Имајући у виду тренутне цене где килограм прве намирнице кошта 200 динара кад се купује директно од произвођача, а литар друге око 190 динара, јасно је да је уштеда виштеструка и да ће вам за свињску маст бити потребно чак четири пута мање новца. Осим што је повољнија доказано је и здравија, а храни даје посебан укус.

„Квалитет масти зависи од тога како се свиња хранила док се товила. Мора имати минимум бар 200 килограма, а маст мора да се топи око пет или шест сати како би касније могла да стоји неколико година. Уколико ниjе тако одрађено, онда је прављење масти узалудан посао. Од како је цена уља отишла у небеса, потражња за свињском масти je драстично скочила. Продају се залихе и од претходне године“, каже Слободан.

Нутриционисти поручују да се састав свињске масти најпре може упоредити са маслиновим уљем што даје изузетно повољан ефекат на организам. Већину монозасићених масти у овој намирници чини олеинска киселина, здрава масна киселина која користи раду срца и која је повезана са нижим нивоом лошег холестерола.

Фото: РИНА

Оно што још додатних поена у доба ове скупоће ставља на страну свињске масти јесте да чињеница да исту количину можете током спремања храна користити неколико пута, док уље након једне употребе можете само да баците.

ТопПрес/ РИНА