foto pixabay.comfoto pixabay.com

На пијацама уз прошлогодишњи домаћи кромпир чија је цена од 40 до 80 динара, увелико на тезгама се може наћи и млади кромпир, пет пута скупљи, а паковање од 1,5 килограма, увоз из Француске, кошта 400 динара или 270 динара за килограм. А осим овог, купци могу да бирају и купе онај произведен у Холандији, Шпанији, Белгији, Немачкој и Албанији!

– Тржиште смо тотално отворили и бојим се да практично нема заштите за домаћег произвођача, тако да ће нама овај неолиберализам доћи главе – упозорава за „Блиц“ Милан Простран аграрни аналитичар.

Земље Европске уније, велики пољопривредни произвођачи због санкција Руској Федерацији, указује наш саговорник, своје вишкове производа, а где спада и кромпир преусмериле су на мала тржишта, какво је наше.

– Неспремно смо дочекали тако висок степен либерализације тржишта, а докле год се не укину санкције Руској Федрацији они ће своје вишкове да усмеравају на наше тржиште. Важно је да се спроводи пооштрени фитосанитарни надзор, како се не би десило да су у узгајању користе недозвољени пестициди – истиче Простран.

Увоз из Албаније, Холандије, Шпаније, Француске…

Чини се да никад бољи избор није ни кромпира у маркетима. Може да се бира, широк асортиман – од белог, црвеног, младог, старог, органски произведеног па и оног слатког. Цене и порекло шаренолико.

Најскупљи је увоз из Шпаније, слатки батат црвени – 229 динара. Четири пута је јефтинији кромпир црвени произведен у Србији – 55 динара за килограм, бели нешто скупљи – 60 динара.

Увозни бели млади из Албаније 100 динара, док увозни црвени из Холандије кошта 75 динара. Килограм органског је од 170 до 200 динара. У појединим трговинама може се купити опран (70 динара), али и неопран који је јефтинији за двадесетак динара.
И на пијаци га има. Највише старог.
– Продајем овај мој рајачки 80 динара за килограм и имам сталне купце. Цена можда јесте „јача“, ал’ зна се шта је домаћи квалитет – хвали своју робу времешни продавац на београдској пијаци Скадарлија.

И безмало испред његове тезге ред. Купује се килограм, два, старе залихе потрошене па да се премости док не стигне млади, али са разумном ценом.

А младог кромпира већ има. Мали џак од 1,5 килограм, увозни из Француске. Купци га више загледају, него што купују. Цена 400 динара за тај килограм и по. Или килограм 270 динара.
Према последњим подацима Привредне коморе Србије, у 2016. увезли смо 20.963 тона кромпира и то из Белгије, Немачке и Холандије.

Ова ситуација са великим увозом, како указује Милан Простран угрожава домаћу производњу на подручјима где се традиционално узгаја кромпир – Ивањица, Ариље, Чачак и Ужице и неки делови Војводине.

А да је стање тешко, потврђују и произвођачи. На недавно одржаном 19. Саветовању повртара у Новом Саду истакли су да се због суше не памти тежа година од претходне у повртарској производњи. Поједини узгајивачи у Војводини су и бацали кромпир јер је цена била 10-15 динара за килограм на малим пијацама, а истичу да им је велика конкуренција и увозни.

ТопПрес/ Извор: Блиц, Данијела Нишавић