smart

Топола – Првог дана Опленачке бербе, Црвени крст Топола у сарадњи са Телекомом Србија организује традиционалну добровољну акцију давања крви. Према речима секретара Црвеног крста Топола Биљане Павлићевић давалаштво је активност која је овој установи изузетно битна, јер је крв једини лек за који не постоји замена.

„Све ће фармако индустрија да произведе али замену за крв још увек није, то је једини продукт који човек човеку може дати. Даваоци су специфичан сој људи, имају свест о томе колико је то неопходна ствар. Сваког месеца радимо акције давања крви, до сада смо радили са Институтом из Београда, сада ћемо радити са Иститутом у Крагујевцу. Људима морамо пренети причу колико је то битно и да нам све више младих долази како би дали крв. Топола је мало место, млади људи долазе али и одлазе ради школовања  тако да имамо наше редовне даваоце али увек постоји потреба за више. Отприлике на годишњем нивоу прикупимо између 350 и 400 јединица крви“, рекла је за ТопПрес Биљана Павлићевић, секретар Црвеног крста Топола.

Да би неко постао добровољан давалац крви мора да испуни одређене услове, међу којима су и године живота.

Добровољни даваоци крви у просторијама Црвеног крста у Тополи, фото: ТопПрес

„Најважније је да је особа која жели да постане добровољни давалац здрава, радно способна. Није дозвољено да је на телу рађена тетоважа, акопунктура. Давалац несме бити млађи од 18 година али ни старији од 65. Жене дају крв на свака четири месеца а мушкарци на три“, истиче млада волонтерка из Црвеног крста Ања Радосављевић.

Колико је здраво давати крв најбоље потврђује Миле Бељаковић, шеф лабораторије у Дому здравља „Свети Ђорђе“ у  Тополи. Он је добрвољни давалац крви од своје 18 године.

„Чим сам стекао право да постанем давалац крви то сам и постао. Имао сам ту жељу  да помогнем другима на тај начин, јер крв може свима нама да затреба свакога дана. На сваку акцију се одазовем ако сам у прилици, ако нисам у могућности онда одем у друго место. Веома је здраво давати крв јер коштана срж ствара нове ћелије и са тим се ствара јачи имунитет и јачи организам. Старе ћелије излазе, нове се стварају и обнавља се крвоток“, објашњава шеф лабораторије Миле Бељаковић и апелује на младе, здраве људе да се прикључе овом хуманом гесту.

Као и претходних 13 година, ова добровољна акција давања крви организована је уз помоћ Телекома Србија.

Лазић Миодраг први с десна, Биљана Павлићевић, шеф лабораторије Миле и Зорица Симовић, испред њих Милан Стевановић, Фото: ТопПрес

„У оквиру нашег Удружења које покрива целу Србију организујемо акције, у Тополи за Опленачку бербу од почетка Удружења. Кад су ређе акције већи је одзив, кад су чешће мањи, али крви увек треба.  Даваоци су најздравији део популације, људи који воде рачуна о свом здрављу. За даваоце је здраво јер 300 -400 грама крви колико се узме, организам надохнади за недељу дана захваљујући коштаној сржи која мора бити идеална.  Када редовно дајете крв, коштана срж је стално активна и производи црвена крвна зрнца. Ја никада нисам добио сезонски грип, нити сам био болестан“, тврди Лазић Миодраг добровољни давалац крви и радник Телекома Србије у Тополи.

Лазић је и председник хуманитарног Удружења „Од срца“, за подручје које покрива Крагујевац. Ово удружење своје активности базира на добровољним акцијама давања крви.

„Наше Удружење је оформљено 25. маја 2007. године, ово је 13 акција коју спроводимо у сарадњи са Црвеним крстом Топола са којима имамо одличну сарадњу. Акције организујемо на нивоу целе Србије, између 600 и  800 јединица крви сакупе радници Телекома, Крагујевац предњачи у томе“, рекао је  Милан Стевановић секретар хуманитарног Удружења „Од срца“ Телеком Србија.

ТопПрес

Фото: ТопПрес