Једино одељење за продужено лечење дијабетеса код деце налази се у „Буковичкој бањи“

Једино одељење за продужено лечење дијабетеса код деце налази се у „Буковичкој бањи“

У Специјалној болници за рехабилитацију “Буковичка бања” лече се и млади и стари, а једино одељење за продужено лечење, едукацију и рехабилитацију деце оболеле од шећерне болести у Србији налази се управо у овој установи.

Реуматска обољења, поремећаји у циркулацији, неуролошка обољења, само су део подугачке листе стања која ова бањска болница успешно лечи. Када је реч о третирању ових и сличних обољења, уз редовну терапију користе се минерални извори лековите воде и глине.

СМЕШТАЈНИ КАПАЦИТЕТ

Др Дејан Павловић, начелник Одељења за едукацију, лечење и рехабилитацију одраслих пацијената, објашњава за “Блиц” да је, поред стручности, веома важан однос на релацији пацијент-доктор.

– Најбитнији су стручност, љубазност и професионализам свих запослених, одлични смештајни капацитети, као и савремена физикална терапија уз примену природних лековитих фактора – прича др Павловић.

Бања располаже са 90 кревета – 40 за лечење деце од шећерне болести и 50 за рехабилитацију деце и одраслих.

– Постоји и око 50 постеља за бањске госте. Наша установа је једна од шест бања Србије која се бави стационарном рехабилитацијом деце са неуролошким, реуматским, ортопедским, респираторним и ендокринолошким обољењима – објашњава др Павловић.

МИНЕРАЛНЕ ВОДЕ И ГЛИНА

Минерална вода Буковичке бање се користи у терапијске сврхе. Можете да је пијете или да се купате у њој, зависно од прописане терапије.

– Пијење минералне воде се препоручује код болести дигестивног система, болести јетре и панкреаса, шећерне болести, болести бубрега и мокраћних путева и болести респираторног система – прича др Павловић.

Купање се спроводи као општа, полукупка или локална купка у кадама и у базену. Ова бања користи и буковичку глину за реуматска обољења.

ДИЈАБЕТЕС КОД ДЕЦЕ

Одељење за лечење и рехабилитацију деце у овој болници постоји још од 1989. године. У региону, али и шире, не постоји одељење оваквог типа.

– У основи успешног лечења је програм континуиране едукације деце и родитеља који спроводи тим у саставу: педијатар, нутрициониста, медицинска сестра, физиотерапут – каже наш саговорник.

Централни члан едукативног тима је дете или његов родитељ-старатељ. Када просторни капацитети дозволе, укључује се и цела породица. На одељење се упућују сва деца са новооткривеном шећерном болешћу на лечење и едукацију, а потом сваке године на реедукацију и рехабилитацију – истиче Павловић.

САВРЕМЕНА ТЕРАПИЈА

Када је реч о нешто савременијој терапији, ова болница дичи се терапијом лимфедема као последица малигнитета – прогресивног отицања међућелијског ткива одређеног дела тела где се нагомилава лимфа.

– Ову комплескну терапију чине мануелна лимфна дренажа, краткоеластична вишеслојна бандажа, кинезитерапија и пресотерапија-апаратурна редукција лимфедема – прича доктор Дејан Павловић.

Како је настала бања

Благотворне воде Буковичке бање откривене су у атару села Буковик, по којем је сама бања и добила име. У почетку су за њену лековитост знали мештани, чобани и случајни пролазници, али како се брзо прочула због лековитости, бања је постала најцењеније и најпосећеније бањско лечилиште и центар монденског живота Србије 19. века. Први писани трагови о коришћењу минералне воде датирају из времена пре 1811. године, а један од оних који је долазио да се окрепи на извору ове воде био је просветитељ и писац Доситеј Обрадовић. Као година настанка Буковичке бање узима се 1836, када је уређен простор, изграђени објекти, а вода тада добија и прво стручно признање за лековитост.

ТопПрес/ Извор: Блиц, А. Јанковић

KOMENTARI