Топола – Са Опленца се сваке године пошаље јединствена слика у свет, јер једино на овом месту у краљевој шуми, постоји организована сеча бадњака и то је једина дозвољена сеча у овој шуми. Овом традиционалном окупљању на Опленцу и ове године присуствовали су бројни грађани Тополе, принц Михаило Карађорђевић, председник општине Топола са својим наследником, управник задужбине Драган Рељић и многи други.
Фото: ТопПрес
„Задужбина је једина у Србији која на овај начин обележава Бадње јутро, од 1991. године организовано се окупљамо на Опленцу и сечемо бадњак и по томе смо јединствени. После окупљања у Петровој кући и загревања уз шумадијски чај, представници Општине, Задужбине, династије Карађорђевић и бројни грађани наше Тополе, одлазе у опленачку шуму, у сечу бадњака. Појединачна, тзв. дивља сеча није дозвољена јер би се шума уништила“ каже за ТопПрес управник Задужбине Краља Петра I  на Опленцу Драган Рељић.
Фото: ТопПрес
Обичај да Тополци баш на овом месту секу бадњак везан је за краља Петра који је увек присуствовао овом свечаном чину. Традицију сече бадњака на Опленцу дужу од једног века коју су започели Карађорђевићи, сада наставља принц Михаило, син принца Томислава.
Фото: ТопПрес
Организована сеча бадњака на Опленцу и окупљање уз шумадијски чај увод су у наставак обичаја који се спроводе на Опленцу. После сече бадњака челници локалне самоуправе уносе бадњак у зграду општине.
Фото: ТопПрес
„Већ у рану зору, пуцањем из пушака и прангија, објављује се одлазак у шуму по бадњак. Бадњак секу искључиво мушкарци, најчешће домаћин и најстарији син, у рано јутро, пре изласка сунца. Бадњак се сече са источне стране  јер треба да падне на исток. Онај ко сече бадњак, труди се „да се дрво не мучи” тј. да се обори из једног ударца или највише са три. Прво дрвце које падне сачува се  и носи у кућу ради мира и среће. Потом се предаје домаћици како би година била родна и берићетна. У сечу бадњака се понесе и мало ракије, ваља се да се наздрави и Богу помоли“ – препричавају стари из тополског краја.
ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес