Србија има јединствену апликацију за пријаву сезонских радника у пољопривреди коју ће, као готово решење са већ потврђеним резултатима, понудити другим државама кроз процес „мини Шенгена“, каже Бранислав Недимовић.

На скупу „Дигитална сарадња: трансформација влада“, Недимовић је рекао да електронско решење за пријаву сезонских радника нико други нема и да је оно срушило све бирократске баријере.

Нагласио је да раније, рецимо, берачи нису имали никаква права, ни ПИО ни здравствено осигурање, а да сада, уз помоћ апликације, одмах по пријави радника софтвер све уради сам и евидентира радника за пенизисјко-инвалидско осигурање, за стаж осигурања, евидентира га у бази здравственог осигурања, осигурања у случају незапослености, као и за порезе.
Министар пољопривреде је навео да је овако до сада пријављено 26.998 лица, готово 900.000 радних дана, 319 послодаваца, а апликацију користи и 99 пољопривредних газдинастава онда када ангажују сезонце.Циљ је да се у Србији успостави еПољопрвреда, што би требало да промени приступ аграру. Недимовић је, као добар пример, поменуо и потпуну дигитализацију свих информација везаних за закуп државног пољопривредног земљишта. То је, каже, била табу тема, помињало се да имамо 800, 300, 500 хиљада хектара, а то, додаје, уопште није тема, јер је евидентирана свака парцела и зна се шта се на свакој дешава.

Навео је и да су те информације доступне сваком грађанину или пољопривреднику у сваком тренутку, па чак и информације о томе по којој цени је која парцела издата. Нови пројекат ће подразумевати трансформацију читаве српске пољопривреде, а то је такозвани еАграр, регистрација сваког газдинства електронским путем. Пријава за субвенције такође ће бити електронска.
Додао је да ће и пријава за субвенције такође бити електронска, те приметио да постоји бар 40 одсто уписаних власника пољопривредног земљишта који нису ни видели парцелу, а могу да добију субвенције.

ТопПрес/ Извор: Телеграф Бизнис, Танјуг