Чачак – Нису сви били тако сигурни чему служи, да ли је то уметничко дело, декорација или нешто треће, али чачански мајстор у спремању омиљеног српског специјалитета прасета на ражњу је то и открио. Владан Јанковић на паркингу свог објекта направио је праву пометњу поставивши крајње необичну скулптуру за чување бицикли у облику прасећих ребара и главуџице.

„Свако ко дође код мене у локал бициклом, мора имати место за своје превозно средство, као и они са аутомобилима. Ово прасе у „металном издању“ је настало сасвим случајно, тако што је уметник био мало тврђи у погодби првобитне скулптуре лабуда, јер није хтео да спусти цену, поклонио нам је гратис држач за бицикле у облику прасета, који смо ми поставили испред печењаре”, изјавио је за РИНУ, власник Владан Јанковић.

Драго Лабан долази на печење бициклом за коју има обезбеђен паркинг, фото: ГЗС

 

Међутим, да власнику печењаре идеја не недостаје, то потврђује још једна скулптура лабуда која је засијала у златној боји, веровали или не, на вентилацији.

 

„Провобитна наша идеја била је да оплеменимо вентилациону цев која се налази испред наше печењаре. Уметник је по неким мојим жељама урадио ову скулптуру у облику роде од старог инвентара (кашике, виљушке, ножева) из старе печерање, рода је симбол напретка па смо се на њу одлучили, а онда смо добили невероватан поклон са почетка приче“, додао је Јанковић.

 

И многи ће рећи да се у Чачку не зна шта је боље, да ли вруће печење или овај јединствени декоративни паркинг са прасећом главуџицом. Познати чачански угоститељ има и јединствену поруку за све љубитеље прасића из фуруне.

 

„Пре свега посвећујем мојим вишегодишњим купцима, који обожавају ребра и само ребра, па сам ја направио прасе које има поприличан број ребара, тако да можемо овде да сложимо једно пет, шест бицикли у овај прасећи држач”, додао је Јанковић.

Владан Јанковић, власник печењаре испред које је постављен декоративни паркинг за бицикле, фото: ГЗС

 

Драго Лабан из Трбушана не вози скупе аутомобиле, али на печење у чувену печењару у Чачку долази бициклом за коју сада има обезбеђен необичан паркинг.

 

„До сада сам свој бицикл паркирао испред липе и на разним местима испред печењаре, а сада је овај паркинг који је освануо испред печењаре добро дошоао. Глава од прасета је врло занимљива и то је први знак где може да се паркира бицикл”, рекао је Драго Лабан, који редовно свраћа на вруће печење.

Владан Јанковић, власник печењаре испред које је постављен декоративни паркинг за бицикле, фото: ГЗС

Многи тврде да је ово град у коме се може пробати најбоље печење, то доказује и велики број печењара, по чему га често и називају прасе-штасе. Традиција у спремању датира још од пре другог светског рата. Многу који пролазе кроз град на Морави не прођу а да не омасте брке, било то аутом или бициклом.

 

ТопПрес/ РИНА, ГЗС