foto-thinstock

Крагујевац – У скопу Природно- математичког факултета у Крагујевцу налази се први и за сада једини јавни акваријум у оквиру једне научне институције у Србији. Отворен је 1999. године а цео комплекс данас је прерастао у Центар за рибарство и очување биолошке разноврсности копнених вода.

Акваријум који се налази у оквиру Природно математичког факултета у Крагујевцу једини је јавни акваријум у Србији који садржи различите слатководне и морске врсте риба, животиња и биљка, како са нашег поднебља тако и са различитих крајева света.

„То је важно из простог разлога што људи који живе на овим просторима треба да се упознају шта у нашим рекама и језерима живи и то је значајан део колекције који заузима читав тај улазни део Акваријума. Једну важну целину чине и тропски предели односно рибе и други живи организми из тропских крајева. Овде се налази и колекција водоземаца и гмизаваца како са наших простора тако и са топлијих подручја. Имамо и морски акваријум који представља најосетљивије еко системе мора и океана. То су корални гребени и они заиста привлаче велику пажњу посетилаца“, изјавио је проф. др Владица Симић- управник „Акваријума“.

Раније су акваријуми имали јавну сврху за приказивање животињског и биљног света који живи у водама док данас савремени акваријуми имају и функцију очувања биолошке разноврсности угрожених врста у вештачким условима.

„Живот у слатким водама нестаје најбрже у односу на друге типове еко система. Наш циљ је да се неке врсте риба и других водених организама које су у природи веома угрожене, којима чак и прети опасност да нестану, где више и немате могућност да их очувате у природном станишту пребацимо у акваријумске услове, услове заточеништва али са намером да се оне очувају и репродукују“, додао је Симић.

Са више од две стотине акваријума и тераријума чија укупна запремина воде износи 60 хиљада литара овај јединствени простор привлачи и све већи број посетилаца који желе да се упознају са биљним и животињским светом испод воде.

ТопПрес/ Извор: РТВ, Ана Ребић