Више од четвртине грађана Србије или 26,9 одсто верује да ће нову владу Србије формирати исте странке као и претходног пута – Српска напредна странка, Социјалистичка партија Србије и странке мањина – показује истраживање агеније “Хоусе оф wин”.

Према истом истраживању, 20,5 одсто сматра да ће владу чинити коалиција само напредњака и социјалиста, док 9,3 процента сматра да ће то бити коалиција СНС и мањинских странака. Њих 8,6 се изјаснило да мисли да ће у извршну власт ући СНС и коалиција НАДА, а 5,5 одсто да ће власт правити СНС и ССП Драгана Ђиласа. За све друге комбинације изјаснило се значајно мање испитаника. Важно је нагласити да то није питање „какву владу би желели“, већ највероватнији исход из њихове перспективе.

Овај индикатор можемо тумачити као свесност грађана да однос између СНС и СПС није баш најсјајнији. Изненадни састанак између Вучића и Ђиласа код једног дела грађана је створио утисак да би непомирљиви непријатељи могли формирати владајућу коалицију, и то мисли 5,5 одсто испитаника. Према мишљењу грађана, ДСС би могао бити пожељан партнер што као најизвеснији сценарио види чак 10 процената испитаника – каже за “Блиц” Предраг Спасојевић, директор агенције “Хоусе оф wин”.

Када је реч о будућем председнику или председници владе, највеће шансе учесници у анкети дали су досадашњој премијерки Ани Брнабић – њих 23,4 одсто. Следи лидер социјалиста Ивица Дачић са 19,5 одсто, а чак 12,1 проценат грађана рекао је да ће то бити неко други из Српске напредне странке, али не и ко, док је 5,3 одсто рекло је да ће нови премијер бити Драган Ђилас.

Грађани су оптимистични када је у питању мандат нове владе, па њих 38,4 одсто наводи да ће Влада издржати цео мандат од четири године. Њих 29,3 одсто верује да ће влада трајати две године, 19,8 процената је рекло годину дана, док се 12,5 одсто изјаснило за три године.

На питање ко је ефикаснији у решавању проблема грађана, странке или покрети, 54,3 одсто је рекло да су то покрети, 35,1 странке, а став нема 10,6 одсто.

– Политичке странке су већ дуже време на лошем гласу и наше истраживање то и показује – наводи Спасојевић.

На питање кога од политичких странака виде као најефикасније у решавању проблема, издваја се СНС са 28,1 одсто, следи СПС са 10,5 одсто, ССП са 8,4…

Код покрета грађана очигледно доминирају еколошке теме, јер највећу подршку има „Крени промени“ са 12,3 одсто, следе Не давимо Београд са 7,4, Еколошки устанак 6,7 процената… Занимљиво је да се у обе групације на отворено питање појављује „Не давимо Београд“ (код странака 5,8 одсто, а код покрета 7,4 одсто), јер их људи виде и као странку и као покрет – каже програмски директор ове агенције др Богдан Стојановић.

Истраживање је рађено од 3. до 8. маја ове године на узорку од 3.147 испитаника старијих од 18 година.

ТопПрес/ Извор: Блиц, Ивана Мастиловић Јаснић