Топола – У Културном центру Топола синоћ је  отворена  изложба слика и ликовних експоната „Шумадијски архетип“ Јелене Лазић из Страгара. Јелена је добитник  награде „Туристички цвет“, Туристичке организације Србије, за најбоље осмишљене сувенире. Поред сувенира, Јелена је направила искорак даље и мотиве традиционалног шумадијског села исписала на својим сликама.

На отварању изложбе присутне госте поздравила је  Ема Стевановић, в.д. директорка Културног центра Топола. Похвалила је Јеленину посвећеност и способност да повеже традицију и уметност.

Фото: Приватна архива

Изложбу је отворила примењена уметница и сликарка Ана Петровић из Крагујевца, уметнички директор куће Ђуре Јакшић у Крагујевцу. Она је истакла да је задивљена Јеленином упорношћу да истраје у ономе што воли, жељом да истраје у очувању традиције и онога што је данас поприлично заборављено и неприменљиво. Бавећи се уметношћу, схвата колико је то тежак посао и у толико више је срећна што је баш она ту, да отвори Јеленину изложбу – само део онога што се налази у богатој колекцији ове самоуке уметнице.

Проучавајући изложене слике Ана је приметила да оне изазивају спонтани осмех и позитивне емоције.

Фото: Приватна архива

У уметничком делу програма наступили су женска певачка група КУД  „Опленац“ која је отпевала народну песму „Чувам овце у мало лива’че“, Драган Јовановић из Јарменовца одсвирао је скоро заборављено коло на двојницама „Крива крушка“ а млада уметница Јана Лазић из Ужица одсвирала је на виолини песму „Ој јесенске дуге ноћи“.

Значајно је истаћи да је ово била најпосећенија изложба, која је поред уметничких дела имала и неку своју заокружену причу учешћем горе поменутих интерпретатора. Изложби су присуствовали општински функционери Јасна Вуковић председница Скупштине општине Топола, Мирко Радовановић заменик председника општине, колеге представници Савеза учитеља Републике Србије из Београда, бројне Јеленине колеге, ученици, пријатељи и родбина.

ТопПрес

Фото: Приватна архива
Фото: Приватна архива
Фото: Приватна архива
Фото: Приватна архива