Топола – Расадничка производња је посао који захтева доста времена, рада и знања. Однеговати квалитетан расад нимало није лако, а то најбоље потврђују пољопривредници који се баве овом граном производње. Једна од њих је и Јелена Митровић из села Рајковац, која се у овај бизнис упустила 2007. године, првенствено због производње расада лубеница, а онда је посао раширила па сада производи расад на велико.

„До 2007. смо ишли за расад у Лугавчину јер смо се бавили узгојем лубеница на отвореном и продавали смо плод. Међутим, да не би ишли за расад сваке године, ја сам полако уз свог оца почела да калемим, прво за себе а после и за продају. Тако смо почели да производимо расад лубеница а онда је кренуло и остало.  Тренутно имамо парадајз Биг Беф и Боб Кет, калемљене и некалемљене лубенице, диње, краставце, паприку“, каже наша саговорница Јелена Митровић.

Јелена Митровић, фото: ТопПрес

Она истиче предности калемљене лубенице и наглашава да је то посао који искључиво она обавља јер је како каже „пипав“.

„Производња расада у пластеницима почиње почетком фебруара сејањем семена које иде на грејаче, потом у топле леје. Са калемљењем лубенице почињем почетком марта, најпре се  сеје тиква која је подлога за калемљење па лубеница и онда се то после калеми. Пипав је то посао и увек радим ја јер није то баш тако једноставно. Расече се тиква, дода биљка лубенице, то се споји штипаљком. Корен од тикве иде дубоко у земљу и црпи влагу због тога калемљеној лубеници одговара суша више него кишно време и без проблема подноси високе температуре, док не калемљена лубеница има плитак корен и без наводњавања не може да опстане“, објашњава Јелена за ТопПрес и додаје да сваке године повећава производњу калемљених лубеница јер се све више купаца одлучује управо за овако произведене биљке.

Јеленина специјалност је калемљена лубеница, фото: ТопПрес

Јелени у производњи расада помаже породица, супруг, два сина и мајка. Истиче, да без њихове помоћи и подршке не би могла сама па због тога из године у годину шири производњу а ове сезоне у плану је и узгој лубеница на отвореном.

„Гајили смо раније лубенице на отвореном, па смо кратко прекинули међутим, овог пролећа почећемо поново. Због тога сам и повећала производњу расада али и због велике потражње купаца.  Ове године сам 7.000 биљака накалемила, поред тога смо произвели и 4.000 струка парадајза, паприке око 12.000 и око 1.000 струка диње и исто толико не калемљених лубеница. Продајем на пијацу у Тополи, четвртком и недељом и све више код куће, јер имам своје муштерије“, каже ова вредна пољопривредница.

Производња расада захтеван посао, фото: ТопПрес

Калемљена лубеница се код Јелене може купити по цени од 100 динара струк, док је не калемљена 50 динара. Цена расада краставаца је такође 50 динара, а исто толико кошта и парадајз, док се паприка продаје по цени од 20 динара.

ТопПрес

Тешко је однеговати расад али се добро продаје, фото: ТопПрес
За добар расад увек има купаца, фото: ТопПрес

Прилог о производњи расада емитован у Дневнику западне Србије