Shopping cart

No Widget Added

Please add some widget in Offcanvs Sidebar

TnewsTnews
Вести

Јесење прскање воћњака

foto top pres
28

Како што боље заштити воћњак од болести и штеточина, питање је којим се бави сваки мање или више искусан воћар. Стручњаци кажу, јесење прскање воћака и винограда је обавезна мера заштите, а “плавим прскањем” се сузбијају узрочници многих болести. Распитали смо се зато који се то послови тренутно обављају у воћњаку и имали још времена за прскање, с обзиром на снег и нешто ниже температуре.

С обзиром на прилично сушан период за нама, снежне падавине земљишту су и више него погодовале, а за воћњаке би управо такви временски услови одговарали и у наредном периоду.

Иако су температуре нешто ниже од потребних за обављање ”плавог прскања”, воћари тврде да још није касно да се заштитна мера обави, а најављене нешто више температуре у наредној недељи то ће и омогућити.

Стручњаци саветују да је управо касна јесен право време да се прска сво коштуњичаво воће, како би се инфекциони потенцијал у пролеће смањио на најмању меру.

Воће би требало прскати након резидбе и непосредно пред почетак вегетације, и то на температури која не би смела бити нижа од 5 степени целзијуса, а биљку би требало прскати детаљно тако да буде “окупано” стабло и све гране.

ТопПрес/ Извор: РТВ

Повезане ознаке:

Коментари су затворене

Читајте још

We use cookies to give you the best online experience. By agreeing you accept the use of cookies in accordance with our cookie policy.

Close Popup