Чачак – Снег који је овога јутра изненадио становнике западне Србије, није изазвао готово никакве проблеме.
Сви путни правци су проходни, а није било ни сметњи на електро мрежи.

Ипак, јутрашњи снег донео је нове главобоље пољопривредним произвођачима, пре свега воћарима, јер су многе врсте чак и пре времена цветале и кренуле да замећу свој род, подстакнуте топлим и сунчаним временом.

Доктор Дарко Јевремовић, директор чачанског Института за воћарство каже да овакви временски услови нису повољни за воћне врсте, али уколико температуре не буде силази испод нултог подеока, не би требало да дође до неких већих оштећења воћака. Највећи проблем преставља тежина снега која може довести до ломљења грана.

„Када говоримо о оваквим температурним променама оне нису повољне за воћарство али уколико те температуре не спадају испод нула степени, углавном не буде никаквих проблема. Јутрос смо имали појаву снега, суснежице, тако да је температура у  Чачку била најниже један степен и то је температуре која не би требало никакве проблем да изазове код већине воћних врста. Велика количина снега на већим надморским висинама, пошто је снег био влажан и тежак, могло је да изазове механичко оштећење на стаблима, лом грана и гранчица, а посебно код малина која је сада у фази формирања родних гранчица. Оне су јако кратке ит у може доћи до извесних ломова на појединим изданцима”, рекао је Јевремовић.

За оне врсте које су већ формирале своје плодове, снег ипак може бити погубан.

„Плодови су формирани и ту температуре од минус један већ могу да изазову проблем. Могу да изазове или опадање тих плодова или да изазову нека друга оштећења која касније умањују тржишну вредност тих плодова. Међутим, прилике које су јутрос и током ноћи биле у Чачку и околини нису изазвале неке проблем. Међутим, најављује се ово хладно време и наредних неколико дана тако да морамо испратити ситуацију и знаћемо право стање тек за неколико дана”, каже Јевремовић.

Као најрањивије, Јевремовић истиче коштичаво воће које је већ заметнуло плодове али и затим јабучасте воћне врста.

Када су у питању малине и купине, осим механичких оштећења, ломова грана и младара, остале штете неће бити јер те врсте још увек нису ушле у фазу цветања.

ТопПрес/ ГЗС