Још 200 места за нове бизнис пројекте уз подршку државе

Још 200 места за нове бизнис пројекте уз подршку државе

Још 200 слободних места остало је за обуку и финансирање новооснованих предузетника, будућих стартапа, задругара, микро и малих предузећа, у оквиру другог циклуса Програма промоције предузетништва и самозапошљавања Владе Србије, саопштила је данас Привредна комора Србије (ПКС).

Како се наводи, заинтересованима су за покретање бизниса или унапређење досадашњег пословања на располагању подстицајна средства до 3,6 милиона динара по пројекту.

Програм спроводи Канцеларија за управљање јавним улагањима у сарадњи са Фондом за развој Републике Србије и уз стручну подршку Немачке развојне банке (KfW). Укупно расположива средства за реализацију овог Програма износе 300 милиона динара.

ПКС је партнер у имплементацији Програма коме је поверена је реализација стручно-едукативних обука и менторско вођење и саветовање апликаната.

Новац је и у другој фази спровођења Програма доступан кроз кредите са повољним каматама код партнерских банака, а предвиђена су и бесповратна средства.

Програм обухвата петодневну обуку за израду пословно-инвестиционог плана, повољне банкарске кредите код комерцијалних банака, партнера у пројекту, гаранцију за кредите банака партнера, бесповратна средства корисницима који успешно отплате кредит у износу до 20 одсто укупног инвестиционог улагања, и менторско вођење и саветовање.

Повољни банкарски кредити у максималном износу до 3,6 милиона динара додељују се за финансирање инвестиција као и за оперативне трошкове.

Погодност је фиксна каматне стопе у максималном износу од 5,99 одсто на годишњем нивоу.

Корисницима кредита колатерал може бити само предмет финансирања, а максимални трошкови и накнаде које банка наплаћује кориснику кредита су до 1 одсто од његовог.

Циљ овог програма подршке је да допринесе стварању стимулативног амбијента за почетнике у пословању, унапређењу услова пословања у сектору ММСП и предузетништва и отварању нових малих и средњих предузећа и предузетничких радњи.

Као партнерске банке у Програму учествују Raiffeisen Банка, UniCredit Банка и Банка Поштанска штедионица.

ToпПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI