Топола – Позната привредно-туристичка манифестација Опленачка берба, коју Шумадинци још зову и  вашар у Тополи ове године због вируса Ковид 19 одржаће се без традиционалног вашара. Тродневни догађај који окупи преко 200.000 посетилаца овог октобра трајаће један дан уз измењен програм.

„Донели смо одлуку да се Опленачка берба одржи али неће бити  вашар, нема тезги,  шатри, концерата, али има културног садржаја и то ће бити у суботу 10. октобра. Имаћемо пољопривредну изложбу, оцењивање вина и ракија, пријем у краљевском подруму и изложбу радова са сликарске колоније у Липовцу. Биће и дефиле учесника изворног народног стваралаштва до Карађорђевог града где ћемо подићи Саборску заставу  и заставу Опленачке бербе а управо ту у нашем конаку одржаће се планирани  програм и Сабор изворног народног стваралаштва“, изјавио је председник општине Топола Игор Петровић и додао да ће овогодишња Опленачка берба бити посвећена култури.

Игор Петровић, председник општине Топола, фото: ТопПрес

„Слоган Опленачке бербе биће,  ‘И Ковид је лакши са културом’,  испоштоваће се све мере које је Влада Републике Србије прописала, и биће до 500 посетилаца“, поручио је Петровић.

Директор Културног центра у Тополи Мирољуб Марковић истиче да је битно сачувати континуитет и одржати Опленачку бербу.

„Ове године због актуелне ситуације морали смо да се прилагодимо прописаним мерама, ипак смо успели да доведемо у Тополу десетак квалитетних фолклорних група. Нигде није било такмичења због вируса тако да је учесницима ово прво наступање и излазак на бину после велике паузе. Селектори и професор Големовић су изабрали учеснике и они се већ радују доласку у нашу престоницу вина и грожђа. Желели смо да очувамо традицију и да се низ не прекида а сматрамо да ће и народу психолошки значити да се после толико месеци коначно нешто дешава“, рекао је за ТопПрес директор КЦ у Тополи.

Опленачка берба у Тополи ове године уз измењен програм, фото: ТопПрес, архива

Према његовим речима у петак 9. октобра професор Димитрије Големовић ће у Визиторском центру одржати  промоцију књиге. Планирано је да у оквиру овогодишње Опленачке бербе буду наступи гајдаша, гуслара и добошара.

Иначе, прошлогодишња 56. Опленачка берба оборила је све рекорде посећености. За три дана колико је трајао вашар у Тополи, процена је да је улицама које воде ка Опленцу прошло око 250.000 људи. Сабор Изворног народног стваралашта, народне песме и игре изворних играчких и певачких група, одржан је са  око 700 учесника. Прошлог октобра  на вашару у Тополи било је око 400 излагача а процена је да је продато око 100 тона грожђа и око 120.000 литара вина и шире. Због тога је Опленачка берба прошле године проглашена за најпосећенију туристичку манифестацију у 2019. години у Србији.

ТопПрес

Најпосећенија манифестација у Србији у 2019. години, фото: ТопПрес, архива