Још се размишља да распуст почне 20. децембра

Још се размишља да распуст почне 20. децембра

Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас у Скупштини да ће се наћи најбоље решење и за испите за упис у школе, као и да ће Министарство просвете заједно са синдикатима и родитељима видети шта је најбоље што се тиче распуста.

На констатацију посланика Бранимира Јовановића из СДПС да су родитељи забринути колико су ђаци усвојили програм који им је намењен због онлајн часова, Брнабић је казала да је Србија на најбољи начин спровела онлајн наставу.

„Били смо једина земља која у 2020. није изгубила ниједан дан наставе јер смо од 2018. године кренули да уводимо дигиталне учионице. Били смо спремнији него друге државе. Ми смо то радили да би модернизовали наше образовање, али како год та настава се не може поредити са физичким одласком у школу“, рекла је премијерка у Скупштини, где је одговарала на питања посланика.

Због тога се тражи баланс, рекла је Брнабић, наводећи да су то тешке одлуке.

Како је додала, један од разлога због којег се још размишља да ли да се иде на распуст од 20. децембра или не је управо тај, а други разлог је то што у великом броју школа још није завршено оцењивање.

„Трећи разлог за размишљање, да ли да урадимо како су лекари препоручили је тај што не знамо каква ће бити епидемиолошка ситуација, па је можда боље да сачувамо то као резерву ако почну бројеви да расту“, рекла је Брнабић.

Брнабић је додала да је велика одговорност на Влади и да постоји забринутост јер постоје генерације које годину дана не иду нормално у школу.

„Имаћемо то у виду и наћи ћемо најбоље решење“, рекла је Брнабић.

Редовна настава у свим школама вероватно и следеће недеље

Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић изјавио је данас да је епидемиолошка ситуација у школама ове недеље боља него претходне и да су увођењем ковид пропусница и продужетком јесењег распуста успеле да се „неутралишу последице“.

Он је рекао и да претпоставља да ће све школе и следеће недеље спроводити непосредну наставу.

„Стање у школама никада није било боље, када су бројке у питању, проценат заражених ученика је пао на 0,7, али ни на који начин не значи да треба да дође до опуштања,“, истакао је Ружић након обиласка дома „Мика Митровић“, где су реновирани спортски терени и теретане на отвореном, прилагођени студентима са инвалидитетом.

Министар је навео да ће се на предстојећој седници Кризног штаба разматрати даљи кораци, као и питање почетка зимског распуста и поручио да је најважнија дисциплина, одговорност, те примена свих превентивних мера, и за време распуста, посебно, каже, на туристичким дестинацијама.

„Зимски распуст може бити тема на седници Кризног штаба и уколико буде било потребно, у складу са проценом здравственог дела, спремни смо да прилагодимо календар, али је важно да се прво полугодиште приведе крају и да деца буду оцењена“, додао је Ружић.

Он је навео да је повећан обухват вакцинације просветних радника и да он сада износи непуних 56 одсто.

„То јесте охрабрујуће, али није довољно“, указао је Ружић, истичући значај вакцинације у борби против ковида.

На питање да ли би евентуално могло доћи до померања мале матуре, Ружић је рекао да за сада не види разлога за то и додао да ситуација показује да је „све под контролом“.

„Не видимо разлога да се помера, имаћемо и пробу вероватно у априлу“, рекао је Ружић.

Студентски дом „Мика Митровић“ у београдском насељу Вождовац добио је реновиране спортске терене и теретане на отвореном, прилагођене студентима са инвалидитетом, а у ту обнову уложено је 30 милиона динара.

Пројекат су финансирали Министарство просвете и Установа Студентски центар „Београд“.

ТопПрес/  Извор: Танјуг

KOMENTARI