Послодавци у Србији имају још седам дана да конкуришу за програм подршке „Моја прва плата“ и до 22. септембра огласе радне позиције на којима ће, уз субвенције државе, оспособљавати младе кандидате за посао уз могућност да их након девет месеци обуке приме у радни однос.

Од почетка трећег циклуса, 22. августа пријавило се више од 3.621 компанија које су огласиле 5.839 радних места и траже преко 8.000 кандидата за те позиције, саопштила је Привредна комора Србије.

Пријава младих до 30 година, са завршеном средњом школом, високим образовањем или на завршној години студија који желе да кроз овај програм стекну прво радно искуство, почиње 3. октобра и траје до краја месеца.

Новембар је резервисан за разговоре и повезивање кандидата са компанијама, најпре из приватног, а потом и из јавног сектора, а почетак обуке очекује се најкасније у другој половини децембра.

Све пријаве се подносе путем портала хттпс://мојапрваплата.гов.рс/ .

„Ово је трећи циклус програма ‘Моја права плата’, креиран у партнерству компанија, младих и државе. Програмом решавамо проблем са којим су се млади годинама суочавали, а то је да послодавци желе да запосле особе са радним искуством, јер је процес увођења у посао скуп и дуготрајан. Због тога, држава финансира првих девет месеци њиховог рада чиме су послодавци високо мотивисани да укључе младе, који у великом броју након програма остају у радном односу код тих послодаваца. Крајњи циљ нам је да нема ниједне младе особа на тржишту рада без радног искуства“, истиче Вукашин Гроздић, саветник председнице Владе Србије.

Руководилац Центра за едукацију, дуално образовање и образовне политике у ПКС Мирјана Ковачевић подсећа да за овај програм могу конкурисати предузетници, представници микро, малих, средњих и великих предузећа, односно сви друштвено одговорни послодавци који планирају да ојачају и подмладе своје тимове.

„Ово је одлична прилика да се помогне младима без радог искуства да се оспособе за посао, али и компанијама да реше проблем недостајућих кадрова“, наводи представница ПКС.

Истиче да је више од по 5.000 послодаваца у прва два циклуса, примило чак 18.000 младих на оспособљавање за рад у протекле две године.

Од укупног броја младих укључених у први циклус програма, 42,2 одсто се запослило у компанијама у којима су били у оквиру програма „Моја прва плата“, док други циклус још траје.

У програму могу учествују сви послодавци независно од величине и гране привреде у којој послују, а пракса је показала да су до сада најзаступљенија занимања у области трговине, администрације, прерађивачке индустрије, права и економије.

Током девет месеци трајања „Моје прве плате“ кандидати са средњим образовањем примаће од државе новчану накнаду 25.000 динара и 30.000 са високим образовањем.

Средства се исплаћују директно корисницима, преко Националне службе за запошљавање, а послодавци могу да исплате и додатни новац.

Програм „Моја прва плата“ реализује Национална служба за запошљавање уз подршку ПКС, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства финансија и Канцеларије за информационе технологије и електронску управу.

ТопПрес/ Извор: Танјуг