Још седам милијарди за подстицај сточарства

Још седам милијарди за подстицај сточарства

Држава ће од ове године највише улагати у сточарство. Буџет за субвенције у 2019. већи је за скоро седам милијарди динара. А, из ресорног министарства поручују да пољопривредници не треба да брину око исплате ових подстицаја.

Из Министарства пољопривреде поручују да су у односу на буџет из 2018. године средства у 2019. години повећана за 17,4 одсто, односно 7,7 милијарди динара. У овој години она износе 51,8 милијарди динара. Од тога, скоро 37 милијарди намењено је за подстицаје у пољопривреди и руралном развоју, укључујући укупна средства за ИПАРД. То представља повећање средстава за субвенције за 23,1 односно за 6,9 милијарди динара, у односу на подстицаје у 2018. години.

Како је рекао министар пољопривреде Бранислав Недимовић, највише новца биће издвојено за товно говедарство, млечно говедарство и сточарство. То је, сматра он, битно због извоза меса у Турску, али и отварање других тржишта.

Та субвенција ће бити одлична, само да нам „паразити“ то не узму – каже Сања Бугарски, председник Асоцијације произвођача млека Војводине. – Водимо преговоре са министром пољопривреде да се фармери одбране од квазиуслуга, које се фармерима нереално наплаћују. Тиме ће субвенције у сточарству фармери стварно добијати, а не као до сада што је било, да од тога свако узме себи понешто, а да сточарима не остане скоро ништа.

Како каже Бугарски, много фактора утиче на повећање броја грла стоке, не само субвенција. То је само једна карика у низу. Свакако, колики год да су подстицаји, треба спречити злоупотребе државних служби да наплаћују произвољно разне услуге сточарима.

– Поента је да се осети бољитак, а не да нам дају подстицај, па да више од половине треба да исплатимо разноразним службама за услуге које морамо да обавимо – јасна је Сања Бугарски. – На крају само кажу да се огромне субвенције улажу у пољопривреду и сточарство, а то није тачно. Треба урадити комплетну анализу свих служби и да се пре свега ценовници „униформишу“. То су поверени послови, држава треба да их контролише, јер ми немамо могућност избора.

Према речима Сање Бугарски, предвиђа се и да премије за млеко буду исплаћиване од следеће године, али и ту много зависи од анализа које ће обављати Национална лабораторија. Свакако, без това крава, нема ни меса, а ни млека.

Лабораторија

Србија је и после више од десет година добила акредитовану Националну референтну лабораторију за испитивање млека. То произвођачима омогућава да добију тачну информацију о квалитету свог млека и то директно од државне лабораторије. Уз то, у плану је да, највероватније, од следеће године почне и исплата подстицаја за млеко, на основу његовог квалитета. Пре тога, стручњаци ће радити највише са малим произвођачима, како би побољшали квалитет своје сировине.

ТопПрес/ Извор: Вечерње новости