Крагујевац – Државни дата центар у Крагујевцу има перспективу да постане примарни центар у Србији намењен развоју електронске управе, али и вештачке интелигенције за шта је у току поступак набавке супербрзог рачунара, првог таквог у региону, поручио је данас директор Канцеларије за IT и еУправу Михаило Јовановић.

Он је рекао да би то требало да се реализује у трећем кварталу, када би се капацитети уступили нашим универзитетима, стартапима, научно-технолошким парковима…ради развијања додатних софтвера.

„Очекујемо да та набавка успе и да онда монтирамо први супербрзи компјутер у региону“, рекао је Јовановић на скупштинском Одбору за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво на тему „Државни дата центар: информациона безбедност и заштита података“.

Јовановић је подсетио да је договорено да се граде два објекта, постојећи који има адиминистративни и део за смештај опреме намењен државној управи и локалној самоуправи, док је друга зграда за специјалне службе, МУП, ВС и БИА.

У плану је да се други објекат заврши до фебруара следеће године, навео је Јовановић и истакао да је циљ унапређење електронског пословања и безбедно чување података и опреме.

Он је навео да оба објекта имају површину од око 14.000 квадратних метара, те да је капацитет пет пута већи од дата центра у Београду.

„Намера је пружање услуга и државним органима, државној управи, локалној самоуправи, али и комерцијалним корисницима. Испуњава се највиши стандард поузданости, од 99.995 процената“, рекао је Јовановић.

Додао је да су сви системи дата центра у Крагујевцу дуплирани и да су обезбеђени највиши технички и безбедносни стандарди.

Јовановић каже да је у овом тренутку у крагујевачком дата центру запослено 15 младих стручњака из тог града, а да је у плану да се тај број повећа на 50 стручњака из целе Србије.

Наводи да се преговара са Покрајинском владом да своју опрему стави на располагање дата центру, што ће се, указује, реализовати у наредним месецима.

Јовановић је указао да је у плану да се у наредној години имплементира пројекат „Паметни градови“, где би се осим Београда и у Нишу, Новом Саду и Крагујевцу радио такав систем, односно развој паметног паркирања, сигнализације…

„План је да центар тих градова буде Крагујевац“, истакао је.

ТопПрес/ Извор: Танјуг