Директорка Института за јавно здравље Батут Верица Јовановић каже да свакодневни пораст број потврђених ковид пацијената указује да је епидемиолошка ситуација у Србији и даље нестабилна и да се може очекивати пораст броја инфицираних.

„Тренутно једини начин да се тај пораст броја инфицираних заустави је ношење маски, избегавање окупљања и примена других мера“, рекла је Јовановић за ТВ Пинк.

Она је нагласила да је осим лечења заражених пацијената, важно да се делује превентивно и да се прекине даље ширење вируса.

Напомиње да је битно да уколико неко има повишену температуру, остане код куће, изолује се, прати стање и уколико дође до погоршања помоћ потражи у најближој ковид амбуланти.

„Са повећањем броја заражених пацијената, расте и број пацијената на болничком лечењу. Један број пацијената је у тешком стању, а расте и број преминулих“, навела је она.

Ретко, али се дешава, да у четворочланој породици двоје укућана буду заражени, а двоје да није заражено. Јовановић објашњава да заражавање има везе са имунитетом сваке особе, а да ће наука у будућности дати одговор да ли постоје генетске предиспозиције за добијање вируса.

Више од 50 одсто грађана са сумњом на ковид, који дођу у Институт Батут на ПЦР тестирање, као први знак инфекције кажу да су изгубили чуло укуса и мириса.

„Пацијенти треба да знају да дуго траје опоравак и поједини укуси и мириси се дуже чекају на регенерацију. То је непријатно за пацијенте, ствара додатну нервозу“, појашњава она.

Јовановић је апеловала на грађане да носе маску у затвореном простору, да се маска носи правилно- покривањем уста и носа, али и да се редовно проветрава затворен простор.

ТопПрес/ Извор: Танјуг