Топола – Дан после снежних  падавина које су забринуле воћаре страх од ниских температура и даље постоји јер би у том случају оштећења на воћу била изузетно велика. Већина воћних врста је у цветању а мраз нижи од два степена испод нуле био би погубан. Стручњаци из области заштите биља истичу, да је добро што је пао снег јер је он природни изолатор од мраза, међутим опасност од најављених ниских температура и даље стоји а посебан проблем представља најављено хладно време које ће утицати на изостанак пчела и опрашивање.

Фото: ТопПрес

„Добро је што је пао снег пред најаву мразева јер је добар изолатор и имамо природни антифрос систем где се снег налазио на цветовима и штитио од мразева. Минус је до два степена испод нуле и то не угрожава цвет јер одређене воћне врсте то издржавају без проблема. Тренутно снег спада са грана, задржава се на земљи и како је по прогнози минус се не очекује већи од два па  не би требало да угрози воћне врсте. Моје лично мишљење је да мраз неће направити веће штете на воћним културама, оно што ме брине то је да најављају да неће бити температуре више од 10 степени наредних дана па воћне врсте које се налазе у пуном цветању нећемо имати пчеле као опрашиваче што је веома битно и на кајсији и брескви које су формирале плодове може доћи до ситних повреда које се касније виде као рђаста мрежица“, изјавио је за ТопПрес Верко Качаревић, заштитар из Винче.

Фото: ТопПрес

Воћари ових дана са страхом гледају у небо и стрепе од ниских температура јер је пољопривредна производња фабрика под отвореним небом и веће штете у овом тренутку значајно би утицале на даљи ток производње.

„Нисмо очекивали снег у априлу, али с обзиром да је нула степени или минус један а снег је пао и прекрио цветове и плодове тек формиране на неким воћним врстама, надамо се да неће бити велике штете осим можда не толико чисти плодови да буду код  кајсије, имаће трагова од хладноће вероватно по плоду. Ако не буде температура у већем  минусу биће добро, али тек ће се видети коначан исход кад прође  овај хладан талас, још је неизвесно све и рано причати о оштећењу“, каже Слађан Ђорђевић, воћар из Горње Трнаве.

Фото: ТопПрес

Иначе, снег који је падао у Србији достигао је на појединим локалитетима висину и до 50 центиметара.

ТопПрес

Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес