Качаревић: Позни пролећни мразеви су најопаснији за воћне врсте које су заметнуле плодове (ФОТО, ВИДЕО)

Качаревић: Позни пролећни мразеви су најопаснији за воћне врсте које су заметнуле плодове (ФОТО, ВИДЕО)

Топола –  Позни пролећни мразеви сваке године задају главобоље воћарима. Иако прогнозе метеоролога охрабрују, бојазан ипак постоји, јер неколико дана са нижим температурама могло би да десеткује род у воћњацима. Најосетљивија на мразеве је кајсија, која скоро сваке године настрада од ове временске појаве. Штете на овом воћу било је и овог пролећа и то у вишим деловима или котлинама где су температуре увек ниже од просека.

Фото: ТопПрес

„Воће се налази у фенофази цветања, уствари кајсија је прецветала и код ње смо имали измрзнућа на раним сортама које су доста рано цветале, док касније сорте су у реду. Брескве и нектарине се налазе у фенофази прецветавања и на њима ће се радити  xемијски третман где ће се сузбијати лисне ваши  и пепелница. Што се тиче шљива у зависности од сортимента, чачанска лепотица, чачанска рана и гроса фелиција  налазе се  у фази прецветавања, ту  радимо третман против шљивине осе у прецветавању док је стенлеј у пуном цветању. Крушка је у пуном цветању, док јабука тек почиње да цветава.  Воћне врсте у цвету могу издржати мраз односно минус и до минус два степена. По прогнози, не очекујемо већи мраз, ако и буде, биће око нуле што неће штетити воћу.  Најосетљивије су оне културе које су заметнуле плодове,  касније сорте кајсије могу измрзнути и на минус 1 до 1,3 зависно од сорте и фенофазе развоја“, рекао је за ТопПрес Верко Качаревић, дипломирани инжињер заштите биља из Винче.

Верко Качаревић проверава присутност ларви инсеката на цветовима, фото: ТопПрес

Качаревић наглашава да је правилна примена препарата у воћњаку од пресудног значаја, али исто тако се мора водити рачуна о пчелама и времену када ће се ти третмани изводити.

Фото: ТопПрес

„Радило се на монилију цвета и сада код вишања које цветају  најчешће се користе препарати као што су Хорус, Кормакс Неон, поменути препарати боље делују на нижим температурама. Други третман се понавља у пуном цветању  обично се користе препарати као што су Сигнум или Велис. Препорука је да се хемијски третмани раде у вечерњим сатима када пчеле оду из засада јер их само струјање атомизера може дезорјентисати па се неће вратити у кошницу. Најбитније код шљиве, да се сачека да добро прецвета и ноћни третман, ранијих година смо имали највише тровања управо код третмана шљиве у прецветавању“, казао је Качаревић.

ТопПрес

Фото: ТопПрес

KOMENTARI