Качаревић: Штете од града на воћу су локалне и што пре треба одрадити хемијски третман

Качаревић: Штете од града на воћу су локалне и што пре треба одрадити хемијски третман

Топола – Иако воћари у општини Топола обилазе своје засаде, за сада још увек не може да се са сигурношћу каже колику је штету претрпело воће, као ни остале пољопривредне културе које су оштећене. Према речима стручњака, оштећења су локалног типа, па су самим тим и штете далеко мање.

„Град је падао око 20 минута и доста широко подручје је захватио, Винчу, Блазнаву, Пласковац, Шаторњу, Шуме, Трнаву, део Винче и Брезоваца  је био јачи интензитет града и ту су штете озбиљније а имамо делове где је редак био и кратко трајао па су самим тим и штете занемарљиве. Конкретније и прецизније податке имаћемо наредних дана када престану падавине и огреје сунце и тада можемо говорити тачно колика је штета али је евидентно да је има. Највише су оштећене воћне врсте које имају крупан плод јабука, бресква, нектарина, требало би и на трешњама да има штете али за сада немамо података о њима“, рекао је за ТопПрес Верко Качаревић, дипломирани инжињер заштите биља из Винче.

Верко Качаревић, заштитар из села Винча, фото: ТопПрес

Он наглашава да је изузетно важно да воћари наредних дана одраде хемијски третман у својим засадима, како би спречили развој болести и санирали оштећења на плодовима од града.

„Већ сутра са првим лепшим даном треба отпочети са мерама заштите у деловима где је било града. Где су мање штете редовна заштита у свим воћним врстама а док у деловима где је било више града воћари морају и прекоредно, ако нису термини, да обаве заштиту са каптаном и средствима против трулежи. За препоруку је радити каптан и препарате на бази тиофанат метила, фуномил или галофунил те. Оштећења су таква да ће плодови остати на гранама али обзиром да је императив извоза плодова за Руску федерацију и Европску унију, такви плодови немају економску вредност да би ишли за извоз и отићиће у индустрију“, објашњава Качаревић.

Како је данас најавио председник општине Топола Игор Петровић, комисија за процену штете изаћиће сутра на терен и након обиласка засада утврдиће се висина штете коју су пољопривредници претрпели на територији општине Топола.

ТопПрес

Верко Качаревић у обиласку воћњака, фото: ТопПрес

KOMENTARI