Топола – Обилне снежне падавине и мраз нису оштетили воћњаке на територији општине Топола. Снег је добар као изолација кажу стручњаци, али након његовог топљења воћаре очекују и први послови у пољу.

„Нормално је за ово доба године да буду мразеви и  снег, тако да никаквих проблема за сада није било. Оно што је битно за воћњаке у зимском периоду су  зимска плава прскања. Њих би требало обавити у јесен по опадању лишћа код коштичавих воћака нарочито се то односи  на брескву. Ако се то није одрадило у јесен,  онда је препорука  са првим лепшим данима али да у време апликације температура буде пет степени у плусу. За зимска прскања примењују се бакарни препарати. Ко није обавио у јесен третирање воћњака онда је препорука да прво одради резидбу па онда третман да би се уједно извршила и дезинфекција пресека од гљивица и бактерија“, рекао је за ТопПрес Верко Качаревић, дипломирани инжињер заштите биља.

У неким воћњацима резидба је већ почела, фото: ТопПрес

Први посао који чека воћаре је резидба.

„Сада је идеално за резидбу, наредна два месеца јер је прошла опасност од јаких минуса. Неке  воћне врсте као што су јабука, крушка, шљива и пре је могла да се обави резидба али трешња и кајсија је препоручљиво када прођу јаки минуси. Што се тиче винограда традиција је да се са резидбом отпочне од Светог Трифуна, такође је препорука и за винограде да се после резидбе обави третирање бакарним препаратима“, истиче Качаревић.

Виногради ће сачекати Светог Трифуна, када ће се обавити први пресеци на лози, фото: ТопПрес

Претходне године воћњаке на територији општине Топола град је оштетио пар пута. Нека оштећења су видљива и даље и саветује се воћарима да за време резидбе сва оштећења одбаце.

„Воћњаци у селима Винча, Пласковац, Блазнава имали су доста оштећења од града али су биљке зацелиле ране а где се и даље налазе оштећења саветујемо да се за време резидбе све то одбаци. Код већих оштећења  биљка ће теже  сама залечи оштећења, па смо у таквим ситуацијама саветовали воћаре да још тада обаве резидбу оштрије, како ми то кажемо како би се одбацила оштећења и како би биљка имала времена да поново настави вегетацију“, казао је Качаревић.

Иначе, воћарство се и даље шири на територији општине Топола, додао је Качаревић. Има тенденције за новим засадима шљиве, нектарине, јабуке, брескве, подижу се и нови засади винове лозе али и вишње.

ТопПрес