Кад се борите за живот пораз није дозвољен, овако је храбра Чачанка победила карцином (ВИДЕО)

Кад се борите за живот пораз није дозвољен, овако је храбра Чачанка победила карцином (ВИДЕО)

Чачак – Данас се обележава Национали дан борбе против рака дојке, на тај начин се подстиче још већа пажња јавности на распострањеност ове малигне болести и на значај унапређења информисаности жена о важности превентивних прегледа и њеном раном откривању. Ивана Пајовић из Чачка на својој кожи осетила је колико је борба са опаком болешћу тешка, али да је из ње могуће изаћи као победник.

„Кад су ми рекли дијагнозу мој цео свет се срушио. Прво што помислите да вас више нема и да је дошао крај. Али то није тако и то није само фраза. Плакала сам данима и онда одлучил да се борим. Рекла сам себи да као жена од 1.80 нећу доспустити да ме уништи нешто величине 3,5 центиметра, колики је био канцер у мом телу. И тако је моја борба за оно што је најважније почела, а у питању је живот и тада заиста немате шта да изгубите“, каже Ивана за РИНУ.

Ивана није имала генетску предиспозицију за добијање канцера, али је схватила како су нагомилани стрес, константна брига и хиперсензибилност утицали да се тешко разболи. Кад је започела терапију окренула је поптуно други лист и себе по први пут ставила на прво место.

„Борба је претешка, али пораз није дозвољен. Променила сам свој живот и навике из корена. Највећа подршка у свему томе била је моја мајка. Након што сам имала пет операција и успела да се донекле изборим са канцером дојке, прошлог пролећа констатован ми је и канцер меког ткива, сарком. Нисам могла да дозволим да изгубим ногу и да се на једној нози борим са два канцера“, рекла је Ивана.

Од кључног значаја је превентива и редован одлазак код доктора на мамографске прегледе, јер излчечење је могуће уколико се болест открије на време.

„Апелујем на све жене и девојке да и на намјању промену на дојкама реагују и да редовно врше самопрегледе, али и прегледе код лекара. Не мора свака борба бити тешка као моја, уколико реагујете на време можете проћи и лакшим путем“, поручује ова храбра Чачанка.

ТопПрес/ РИНА

Прилог о Ивани емитован  у Дневнику западне Србије и у емисији 150 минута на тв Прва

 

 

KOMENTARI