Фото: ТопПрес

Док се спремају за предсетвене радове, пољопривреднике је обрадовала вест да ће новац за субвенције лећи и на рачуне и оних који нису добили решење за 2022. Траже и да се ове године повећају давања по хектару и грлу и да се исплате што пре, како би производња била квалитетнија, а приноси већи.

Како посејеш тако ћеш и пожњети, па сушна 2022. година уз рекорне цене ђубрива и семена опомиње да се у нову сетву мора ући са што више новца.

Министарка пољопривреде Јелена Танасковић наводи да је исплаћено 99,8 одсто субвенција за протеклу годину онима који су добили решење. За 15 одсто захтева решење није дато, али ћеновац добити- иако, како каже, то није била законска обавеза државе.

„Могу да кажем да су средства обезбеђена и да ће нашим пољопривредним произвођачима бити исплаћено и тих 15 милијарди у овој години. До краја следеће недеље, 3. и 4. фебрура биће употпуности исплаћен сунцокрет који се обрађује, 6. фебруара млеко 4. квартал и онда ћемо исплатити ових 15 милијарди у смислу обраде захтева. Значи ми смо све захтева за 2022. годину унели“, каже министарка.

Да држава треба да исплати новац, претходно је закључио Скупштински одбор за пољопривреду. Истакли су да је то једини начин да се избегну трошкови судских спорова које су пољопривредници 2013. и 2014. добијали на судовима. Критикују и то што је из што је из директних плаћања за прошлу годину у ову пренета помоћ произвођачима сунцокрета.

„Биће исплаћено најмање 3 милијарде на које нико није рачунао и сада када све саберете и исплатите сада рецимо 13 милијарди од постојећег буџета ви сте идуће године поново у истој шеми која нас је до овога довела“, каже Чедомир Кецо из Удружења пољопривредника „Агропрофит“.

Указује да се обавезе и дугови годинама преносе са једног биланса на други.

„Ево већ је крај јануара почетак фебруара, а ми не знамо чиме располажемо. Нама је битно да знамо да ли ће повећати субвенције. Очекујемо да имамо субвенције приближно као наше комшије. А то је негде отприлике, наша надања су око 200 евра“, каже Жељко Петров из независне асоцијације пољопривредника Србије.

Осим што је тражио да се подстицаји по хектару за ову годину исплате што пре, Скупштински одбор за пољопривреду препоручио је Министартву и да што пре са банкама постигне договор о субвенционисаним кредитима за пољопривреднике, те да се реше проблеми у вези са мораторијумом на кредите малинара и хладњачара.

ТопПрес/ Извор: РТС