profimedia

Летње рачунање времена завршава се у недељу 28. октобра у три сата померењам часовника за један сат уназад, саопштила је данас Дирекција за мере и драгоцене метале.

То значи да ћемо часовнике са три да вратимо на два сата.

Иначе, ово би могли бити једно од последњих померања часовника због летњег и зимског рачунања времена, јер је Европска комисија предложила 12. септембра да се такво полугодишње померење сата укине, а уколико тај предлог изгласају Европски парламент и Савет Европе, сат ће последњи пут бити померен најкасније 31. марта 2019, односно 27. октобра наредне године.

То ће важити и за Србију, уколико Народна скупштина усвоји Закон о рачунању времена који је крајем августа предложила Влада.

Према предлогу ЕК, свака чланица ЕУ би до априла 2019. године требало да одлучи да ли ће остати у зимском или летњем режиму рачунању времена.

Тако ће последње обавезно померање сата на летње рачунање биће у недељу 31. марта 2019. године, а чланице које желе да се врате на зимско рачунање времена последњи пут ће часовнике померати у недељу 27. октобра 2019. године.

Након тог датума, полугодишње промене више неће бити могуће.

Влада Србије усвојила је Предлог закона о рачунању времена због потребе да се обезбеди јединствено рачунање времена у Србији усклађено са временом које користе европске земље.

У Министарству привреде је раније речено да се усклађују прописи са законодавством ЕУ, а у конкретном случају у оквиру Преговарачког поглавља 1 у које спада и важећа Директива ЕУ о летњем рачунању времена.

Од 4,6 милона Европљана из 28 земаља чланица ЕУ, чак 84 одсто подржава укидање летњег и зимског рачунања времена, показало је истраживање ЕК.

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс/Тањуг