Сваки становник Србије годишње попије четири и по килограма кафе, те је наша земља у европском врху љубитеља овог напитка. Тренутно пијемо кафу која је на залихама. Са новом набавком очекује се да у продавнице стигну и нове цене, јер је овогодишњи род у Бразилу десеткован због мраза. Цена на берзи скочила је за 100 одсто.

Александар Богуновић из Сектора пољопривреде Привредне коморе Србије каже да годишње увеземо око 30.000 тона кафе и то углавном из Бразила, који је највећи произвођач кафе арабика на свету и снабдева чак трећину светског тржишта.

„Ове године смо имали ситуацију која се десила давне ’78. године, наши старији суграђани вероватно и памте јер је била велика несташица кафе, тад је била другачија логистичка ситуација него данас. Данас је има, Бразил је ове године имао, 20. јула једну специфичну ситуацију, а то је да је температура пала испод нуле и то је условило велики губитак приноса. Поред тога, ова година је била јако специфична и доста сушна, тако да је род доста смањен. Оно што је добро је да је претходна година била јако добра, тако да су биле неке залихе од претходне године, што је у неку руку ублажило пад рода ове године“, рекао је Богуновић.

На цену кафе утиче и пандемија, али у последњих годину и по дана није порасла потрошња, јер нису радили угоститељски објекти у којима се попије највише кафе – нарочито филтер и еспресо.

„Потрошач може да види на самој кесици шта је садржај те кафе, у ком проценту се налази одређени додатак, и да сам може да донесе одлуку ког квалитета кафу ће пити и наравно у складу са тим да је плати“, рекао је Богуновић.

Према његовим речима, Србија је у самом врху по испијању кафе, а више од нас пију је Норвежани – чак 10 килограма годишње по човеку.

ТопПрес/ Извор: РТС