Још се не зна како ће бити организован јануарски испитни рок, јер све зависи од епидемиолошких услова, каже ректорка Универзитета у Београду проф. Иванка Поповић и додаје да Закон о високом образовању не дозвољава полагања испита онлајн.

Она је гостујући на РТС навела да ће универзитет трудити да се донесу одлуке које ће највише користити студентима и омогућити проверу знања.

„Иако можда звучи да то није примарна ствар у овим ковид условима, ви заиста не смете да угрозите квалитет једне дипломе отварајући могућност да се провера знања изводи у неконтролисаним условима. Ми свакако морамо да превазиђемо тај проблем, јер то је начин испитивања који ће да постоји у будућности. Кренули су неки пилот програми и ја се надам да ћемо тај проблем решити“, рекла је ректорка.

Она је навела да су у епидемији вируса корона резултати полагања испита у претходним испитним роковима на скоро свим факултетима показали исти или бољи успех у смислу пролазности него што је било то прошле године.

„Студенти схватају колико су ово ванредне околности, нису губили време, прионули су на посао и дали су резултат. Верујем да ће то тако бити и у јануарско-фебруарском року“, додала је Поповићева.

Она је подсетила да је настава на факултетима почела по комбинованом моделу, да су предаваања била онлајн, док су вежбе организоване на факултетима.

Како су се епидемиолошки услови погоршавали, истиче, настава се преместила у онлајн сферу.

„Сада у овом тренутку препорука је да настава буде у потпуности онлајн, а сваке недеље ми пратимо па ћемо се прилагођавати, јер чим услови дозволе да се нека активност отвори на факултетима они ће то искористити“, истиче Поповићева.

Указала је да се привео крају новембарски испитни рок за апсолвенте и да је било лакше организовати испите где је мали број студената који су требали да полажу.

„Проблем је са великим испитима, посебно писменог карактера, где није било могуће ставити 100 или 200 људи у једну просторију. Ти ће се испити одложити, биће омогућено полагање оног тренутка када ситуација то дозволи“, додала је ректорка.

Упитана колико је студената заражено вирусом корона, Поповић је навела да је, према подацима Студентске поликлинике у Београду, у последњих неколико недеља забележено око 200 студената позитивних на коронавирус.

„То су углавном студенти који бораве у студентским домовима. Након што се утврди да су заражени они не бораве више у дому, или одлазе кући или на одговарајуће услове лечење. Велики број студената и нема неке изражене симптоме, па се ни не тестирају и ово су само неке оријентационе бројке. У овом тренутку је тешко рећи колики је реалан број студената заражених“, рекла је Поповићева.

ТопПрес/ Извор: Танјуг