Национална службе за запошљавање (НСЗ) планира да кроз два програма у овој години запосли више од 6.000 људи.

 План НСЗ је да се током ове године програмом субвенција за самозапошљавање подржи 3.330 незапослених како би започели сопствени посао, као и да субвенцијама подрже послодавце у запошљавању још 2.710 незапослених.

С тим циљем, Министарство за рад, борачка и социјална питања, а кроз програме Националне службе, субвенционише предузетнике и послодавце сумом од 150.000 до 300.000 динара.

Како наводе из тог Министарства за Танјуг, субвенције за самозапошљавање намењене су незапосленима који се воде на евиденцији НСЗ и који имају завршену обуку за започињање сопственог посла.

Субвенција за самозапошљавање додељује се у једнократном износу од 180.000 динара, односно 200.000 динара у случају самозапошљавања вишкова запослених или 220.000 динара за незапослене особе са инвалидитетом.

У НСЗ истичу да се право на субвенцију може остварити и удруживањем више незапослених, оснивањем привредног друштва, и у том случају, кажу, сваки грађанин појединачно подноси захтев за самозапошљавање и остваривање права на субвенцију.Истраживање министарства, додају, показује да је 70 одсто оних који су прошле године добили субвенције опстало на тржишту и наставило са пословањем.

Друга врста субвенција коју обезбеђује НСЗ односи се на запошљавање лица из категорије теже запошљивих, а који се одобравају послодавцима из приватног сектора.

У теже категорије запошљивих, објашњавају у Министарству, спадају млади до 30 година старости – без квалификација, односно са ниским квалификацијама, млади који посао траже дуже од 12 месеци, Роми, особе са инвалидитетом, жртве породичног насиља…

Колико ће ко новца добити од НСЗ, зависи од тога колико је општина развијена, па је тако 150.000 динара намењено за грађане у боље стојећим општинама, па све до 300.000 динара за грађане из мање развијених средина.

Развој предузетништва и подстицање запошљавања у Националној служби укључује и активност која подразумева саветовање и информисање у вези са самозапошљавањем, па тако, кажу у НСЗ, план је да 18.000 корисника ове године добије такву услугу.

У Министарству привреде кажу за Танјуг да они већ трећу годину заредом расписују јавне позиве за доделу финансијске подршке микро, малим и средњим предузећима, предузетницима, а у циљу подстицања запошљавања.

Наводе да су тренутно отворена два програма финансијске подршке која спроводи Министарство привреде, оба у сарадњи са Фондом за развој, те да је један намењен развојним пројектима, и представља комбинацију грантова који могу да чине 20 одсто трошкова, док преосталих 80 одсто чини повољан кредит Фонда, за шта је обезбеђено 500 милиона динара.

Недавно је расписан и јавни позив за доделу бесповратних средстава незапосленима, почетницима у пословању, али и привредницима који су у почетној фази развоја предузећа, за шта им је на располагању 250 милиона динара.

„Новац који је доступан кроз овај програм, може се користити за набавку опреме, доградњу, реконструкцију, опремање, адаптацију или санацију пословног или производног простора, као и за набавку трајних обртних средстава која могу да учествују највише до 20 одсто у структури укупног улагања“, поручују из Министарства.

Минимални износ новца који предузетник може да добије по овом програму је, додају, 400.000, а максималан, шест милиона динара.

Јавни позиви ће, напомињу, бити отворени док се средства не утроше, а најкасније до краја ове године.

ТопПрес/ Извор: Танјуг