Топола – Васкрс је највећи и најрадоснији хришћански празник, припреме су увелико почеле а Велики петак је дан када се ништа не ради осим фарбања јаја.
Обичај је код домаћица да се прво боји црвено јаје јер црвена боја је симбол радости и васкрсења, то јаје се чува до следеће године тзв, „Чуваркућа“ и сматра се заштитником породице. Ово јаје се увек чува на истом месту у кући. Домаћица се прво прекрсти и помоли Богу а затим у суд са водом у коме ће кувати јаја додаје мало освећене водице.
Наше баке су примењивале методе фарбања јаја које су се већином задржале и данас. Један од начина фарбања јаја је у луковини односно љуски лука која се сакупља током зиме, али постоје и савременије новије методе.
„Моја бака али и мама фарбале су у луковини и црвеној боји, тако практикујем и ја али смо мало и осавременили. Да би јаја била тамније црвена ја практикујем да их фарбам у вину, стоје мало у црвеном вину и на тихој ватри да мало обавре. Деца сада воле да јаја буду шарена и веселих боја па сам тако почела да их украшавам уз помоћ креп папира. Скувам јаја, осушим а онда исецкане папириће претходно потопим у сирће и таквим папирићима обложим јаја у једну шерпу, ређам јаја и папириће наизменично и тако стоје два сата. Фарбање јаја је машта, колико сте маштовити толико и јаја буду шарена и украшена“, каже домаћица Светлана Јовановић.
Додаје да је као дете запамтила да је њена бака кад је правила хлеб стављала једно јаје у парче хлеба и то је било намењено мртвима из куће.
„Све обичаје које су моји радили сада радим и ја и преносим на своју децу. Наше баке нису одлазиле на пијац да купе већ офарбана јаја сада и тога има, другачије је време, другачије се живи. Ипак задржало се доста тога што смо научиле од старијих и хвала Богу да је тако“, поручује Светлана.
Ако се жели љубичаста боја ту је црвени лук, а браон од црног лука. Љуска лука се потопи у воду обично дан пре и кува на тихој температури док се за то време припреме јаја.
„На свако јаје се стави травчица по жељи, а онда се обмота најлон чарапом и завеже концем чврсто да се приликом кувања не одвеже, тако припремљена јаја се ставе у посуду у којој је луковина и настави са кувањем док се јаја не скувају. Кувана јаја се поваде а онда пажљиво одстрани чарапа и травчица, а у томе ће помоћи крпица натопљена уљем или сирћетом, јаја ће од тога бити и сјајна и лепа на изглед. У луковини се могу кувати јаја која се украсе мрежастим џаком од кромпира. Свако јаје биће различито и пре свега здраво. Поред луковине, баке су користиле и млечику или коприву па би на тај начин постигле жуту боју или зелену зависно колико је стара биљка“, открива Јовановић.
Шаљиво каже да јој увек памти стихове које су старији приповедали у време Васкрса. Поделила их је са нама:
„Састали се Божић и Васкрс па причају, кад једног момента Васкрс хтеде да ликује па ће Божићу: „Ти си хладан, масан и премасан“ и направи гримасу. А на то ће Божић: „А ти си шарен и прешарен до подне а од подне торбу па у коприве! Пролеће је сиротињско доба“.
ТопПрес