Топола – Васкрс је највећи и најрадоснији хришћански празник, припреме су увелико почеле а Велики петак је дан када се ништа не ради осим фарбања јаја.

Обичај је код домаћица да се прво боји црвено јаје јер црвена боја је симбол радости и васкрсења,  то  јаје се  чува до следеће године тзв, „Чуваркућа“ и сматра се заштитником породице. Ово јаје се увек чува на истом месту у кући. Домаћица се прво прекрсти и помоли Богу а затим у суд са водом у коме ће кувати јаја додаје мало освећене водице.

Фарбање јаја у луковини, фото: ТопПрес

Наше баке су примењивале методе фарбања јаја  које су се већином задржале и данас. Један од начина фарбања јаја је у луковини односно љуски лука која се сакупља током зиме, али постоје и савременије новије методе.

„Моја бака али и мама фарбале су у луковини и црвеној боји, тако практикујем и ја али смо мало и осавременили. Да би јаја била тамније црвена ја практикујем да их фарбам у вину, стоје мало у црвеном вину и на тихој ватри да мало обавре. Деца сада воле да јаја буду шарена и веселих боја па сам тако почела да их украшавам уз помоћ креп папира.  Скувам јаја, осушим а онда исецкане папириће претходно потопим у сирће и таквим папирићима обложим јаја у једну шерпу, ређам јаја и папириће наизменично и тако стоје два сата. Фарбање јаја је машта, колико сте маштовити толико и јаја буду шарена и украшена“, каже домаћица Светлана Јовановић.

Светлана Јовановић, фото: ТопПрес

Додаје да је као дете запамтила да је њена бака кад је правила хлеб стављала једно јаје у парче хлеба и то је било намењено мртвима из куће.

„Све обичаје које су моји радили сада радим и ја и преносим на своју децу. Наше баке нису одлазиле на пијац да купе већ офарбана јаја сада и тога има, другачије је време, другачије се живи. Ипак задржало се доста тога што смо научиле од старијих и хвала Богу да је тако“, поручује Светлана.

Ако се жели љубичаста боја ту је црвени лук, а браон од црног лука. Љуска лука се потопи у воду обично дан пре и кува на тихој температури док се за то време припреме јаја.

„На свако јаје се стави травчица по жељи, а онда се обмота најлон чарапом и завеже концем чврсто да се приликом кувања не одвеже, тако припремљена јаја се ставе у посуду у којој је луковина и настави са кувањем док се јаја не скувају. Кувана јаја се поваде а онда пажљиво одстрани чарапа и травчица, а у томе ће помоћи крпица натопљена уљем или сирћетом, јаја ће од тога бити и сјајна и лепа на изглед. У луковини се могу кувати јаја која се украсе мрежастим џаком од кромпира. Свако јаје биће различито и пре свега здраво. Поред луковине, баке су користиле и млечику или коприву па би на тај начин постигле жуту боју или зелену зависно колико је стара биљка“, открива Јовановић.

Јаја украшена уз помоћ папира, фото: ТопПрес

Шаљиво каже да јој увек памти стихове које су старији приповедали у време Васкрса. Поделила их је са нама:

„Састали се Божић и Васкрс па причају, кад једног момента Васкрс хтеде да ликује па ће Божићу: „Ти си хладан, масан и премасан“ и направи гримасу. А на то ће Божић: „А ти си шарен и прешарен до подне а од подне торбу па у коприве! Пролеће је сиротињско доба“.

ТопПрес