foto-pixabay.comfoto-pixabay.com

Смањење пореза привреди чије би ефекте осетили радници у приватном сектору, члан Фискалног савета Србије, Никола Алтипармаков, види као једну од мера за смањење велике миграције радника из Србије и региона у Западну Европу.

– Ако се смање порези и доприноси на зараде, једна од опција је да се то прелије на повећање нето зарада, али постоји и опција да се то прелије на повећање инвестиција и запошљавање нових радника, чиме помажете незапосленима, тако да би на крају дана, радници и незапослени били на добитку – рекао је Алтипармаков новинарима, по завршетку традиционалног састанка Српске асоцијације манџера и Фискалног савета.

На питање има ли простора за смањање пореза у овој години, одговара да актуелни фискални трендови указују на суфицит за који су велике шансе да се одржи до краја године.

– То значи да ће постојати неки фискални простор, и онда остаје друштвено и политичко питање како ћете то да распоредите. Ако повећате плате и пензије максимално колико вам буџетски простор дозвољава, онда нећете имати великог простора за смањење пореза, тако да је то био случај ове године – каже Алтипармаков.

Препорука Фискалног савета је, како подсећа, да плате и пензије треба да расту у складу са привредним растом. За привреднике су, према његовим речима, далеко важнија питања могућност за смањење пореза, за ефикаснију наплату пореза, борба против сиве економије, него повећање плата и пензија.

– Када имате смањење пореза, на тај начин такође стимулишете тражњу. Тај порез негде ће се у привреди прелити у инвестиције, а негде ће се у приватном сектору код грађана прелити у потрошњу, али у потрошњу оних грађана који раде у приватном делу привреде, а не у јавном сектору – додаје он.

ТопПрес/ Извор: Вестионлине, Танјуг